Annons

Med de nya ägarna har Halltorp återigen slagit upp portarna

Renoveringen i Halltorps Gästgiveri har pågått i ett rasande tempo sedan de nya ägarna Annika Backlund och Jan-Eirik Johansen tog över verksamheten i mitten av april i år. Trots oväntade bakslag är nu såväl hotell- som restaurangverksamheten igång.
Borgholm • Publicerad 29 juli 2021 • Uppdaterad 11 april 2024
Hotellägarna Annika Backlund och Jan-Eirik Johansen tillsammans med köksmästaren Daniel Christou i mitten.
Hotellägarna Annika Backlund och Jan-Eirik Johansen tillsammans med köksmästaren Daniel Christou i mitten.Foto: Joacim Andersson

Annika Backlund och Jan-Eirik Johansen tog över Halltorps Gästgiveri i april tidigare i år och har arbetat hårt för att få igång verksamheten inför säsongen. Vilket de på många sätt lyckats med, även fast det kommit med ett vist pris.

– Det har gått förhållandevis bra. Men byggandet har segat ut på tiden. Min bedömning är att det underskattades hur många killar det behövdes. Det hann bli fullbelagt redan innan vi fick allting på plats, säger Annika Backlund.

Annons

Annika och Jan-Eirik visste att det var ett sort projekt de gav sig in på, men trots det dök det upp en hel del merkostnader som de inte hade räknat med.

– Allt var trasigt. Hissen, brandlarmet, AC, kylrum, frysrum, ventilation. Allting. Det är sådana grejer som man inte räknat med och som är dyra att sätta igång. Men nu är allt på plats och vi har koll på läget, säger Jan-Eirik Johansen.

– För det var inte bara så att allt stått stilla i 2,5 år utan det har också att göra med att allt var eftersatt långt innan dess, säger Jan-Eirik Johansen.

På grund av förseningen med renoveringen skedde det lite av en krock mellan hotellgäster och byggarbetare. Bland annat TV och Wi-Fi har inte funnits tillgängligt. Hotellet har under den här tiden kompenserat gästerna med återbetalning.

– 95% av gästerna har varit jättenöjda. Både i hotell och restaurang. Och ett fåtal har varit missnöjda, med all rätt, säger Annika Backlund.

Nu står 23 hotellrum helt färdigjorda och fullbelagda på hotellet och köksavdelningen är nu användbar. Fine-dining restaurangen är i full gång och styrs av Halltorps nya köksmästaren och stjärnkocken Daniel Christou. Snart öppnas även en bistro-restaurang i hotellet där det i framtiden planeras att öppna upp för take-away.

Att få tag på servicepersonal var något som hotellägarna hade problem med när det gäller såväl serverings- som städpersonal.
Att få tag på servicepersonal var något som hotellägarna hade problem med när det gäller såväl serverings- som städpersonal.Foto: Joacim Andersson

Annika och Jan-Eirik är väldigt nöjda och glada över det som har åstadkommits med stället på så kort tid. Det har varit en kort men intensiv resa, där mycket har hänt på väldigt kort tid menar de båda.

Jan-Eirik menar att de främst är väldigt nöjda över kommunikationen och all stöd från såväl grannverksamheter och kommunen.

– Samverkan med Kackelstugan, VIDA. Ekerum, kommunen och så vidare har varit fantastisk. Det finns en stor vilja till samverkan att hjälpa varandra här i området. Och otroligt proffsig handläggning av våra ärenden från kommunens sida, säger Jan-Eirik.

Stort bakslag under skyfallet i veckan

”Jag grät nästan när jag kom in där”
Jan-Eirik Johansen

I veckan så drabbades hotellet av en stor översvämning i ett av de nyrenoverade rummen. Rummet var helt uppdukat och iordninggjort och VIDA museum hade fyllt upp väggarna med sin konst när översvämningen från skyfallet på tisdagen upptäcktes.

Annons

– Jag kan säga att jag grät nästan när jag kom in där. Hela golvet var täckt med vatten. Det var bara att slita ut allt. Skära bort gipset och fort som attan åka till hyresbolaget och hyra luftavfuktare och köpa plast, säger Jan-Eirik.

– Igår var jag ganska lugn men jag började gråta här förut för att de inte hade vattnat citronmelissen, säger Annika.

Medan renoveringen av hotellet fortgår fortsätter hotellägarna att planera inför hotellets framtid. Med planer att anordna mat- och dryckeskurser, ta in gästkockar och öppna upp för konferenser och dylikt för att hållbart kunna ha verksamheten igång året runt.

Snart kommer dessutom en helt ny klimatsmart uppvärmningsteknik att presenteras, där Halltorps Gästgiveri kommer att agera försökskanin för såväl hotellet som bostäderna på andra sidan vägen.

”En helt ny uppfinning som världen inte har sett ännu”
Jan-Eirik Johansen

– Det är en helt ny teknik. En helt ny uppfinning som världen inte har sett ännu som vi ska vara pilotprojekt för, säger Jan-Eirik Johansen.

Uppvärmningen ska ske genom processorkraft. Genom att utnyttja den spillvärme som större datoranläggningar ger ska man kunna värma upp såväl hotellanläggningar som hela bostadsområden.

– Det är stort. Men det kommer vi att presentera lite längre fram. Det kommer nog framåt Skördefesten skulle jag tro, säger Annika Backlund.

Bostadsrätterna på andra sidan vägen är färdigbyggda

Annika Backlund och Jan-Eirik Johansens plan från början var inte att ta över och rusta upp själva hotellet utan grundtanken var att ta över och bygga färdigt bostadsrättsföreningen Halltorpsbyn på andra sidan vägen av hotellet. Ett bostadsområde som nu står helt färdigbyggt.

Den 27 och 28 augusti är det planerat för en lanseringskick-off för lägenheterna.

– Det är flera lägenheter som vi tänker att vi ska möblera upp. Men vi kommer att möblera upp och stylea till en av lägenheterna och visa upp den som ett visningsexempel, säger Annika Backlund.

Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons