GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Matprofilens stenugnsbageri har öppnat – ”Det här är en dröm”

Matprofilen Anna K Sjögrens satsning Stenugnsbageriet Olof har öppnat och det var mångan nyfikna som besöket bageriet på premiären.
Borgholm • Publicerad 22 juni 2021
Anna K Sjögren här med Daniel Lindström Ortiz levererar bröd och bullar till sina gäster.
Anna K Sjögren här med Daniel Lindström Ortiz levererar bröd och bullar till sina gäster.Foto: Alexander Jensen

De glada tillropen var många när matjournalisten och kostvetaren Anna K Sjögren tidigare i år avslöjade planerna på att öppna ett hantverksbageri i Borgholm. Idag var det premiär för Stenugnsbageriet Olof och det var många nyfikna på plats.

– Det känns väldigt roligt för det är många som har pratat med mig om detta och det verkar efterlängtat med ett stenugnsbageri här. Jag tror vi blir ett bra komplement till exempelvis Nya Conditoriet, säger Anna K Sjögren.

När Anna K Sjögren var tre år gammal väcktes intresset för bakning och sedan dess har det bara ökat och ökat.

– Det här är en dröm som blir sann och det känns väldigt spännande. Jag tycker det är jätteroligt att baka och det är roligt att göra människor glada med sina bakverk.

Stenugnsbageriet har fått sitt namn från Annas farfars farfar som hette Olof Sjögren. Han flyttade från Ven till Öland 1843 och byggde bland annat gården ”Stora Nyborg” som idag är Folkan. Det är tack vare den anknytningen som hon har tillbringat alla sina somrar här på Öland. Sedan tre år tillbaka bor hon i Borgholm permanent tillsammans med sin man.

– Jag trivs väldigt bra här och tycker det känns viktigt att vara med och bidra till att Borgholm blir en ännu trevligare plats.

Stenugnsbageriet erbjuder flera sorters surdegsbröd bakade på mjöl gjort av olika kulturspannmål men också bullar, croissanter, längder och småkakor. En stor del av mjölet som används kommer från kvarnen i Isgärde.

– Surdeg är levande och inte lika förutsägbart som jäst. Det är ett hantverk som tar tid att lära sig och det är spännande. Tanken är att vi i höst och vår ska anordna surdegskurser.

Kommer du att sluta med journalistiken nu?

– Jag är ledig över sommaren men i höst är tanken att jag ska kombinera bageriet och skrivandet.

Kulinariska Öland:

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.