Annons

Mat och skådespel åt folket när hjälten kommer till ön

Musik, dans, höga skratt men också avundsjuka och gåtor. Så blir det när Skansenskolans aula kommande helg blir en irländsk pub och platsen för årets musikal med Södra Ölands Musikteater. Mat och dryck serveras i foajén och tas med till borden framför scenen.
Mörbylånga • Publicerad 17 oktober 2021
Vid genrepet inför premiären av Hjälten på den gröna ön med Södra Ölands musikteater spelade de tretton skådespelarna sina roller med övertygelse.
Vid genrepet inför premiären av Hjälten på den gröna ön med Södra Ölands musikteater spelade de tretton skådespelarna sina roller med övertygelse.Foto: Maria Wiell

Glada skratt och livlig dans och musik är något som säkert många av oss förknippar med irländsk pubmiljö. Det är också vad de tretton skådespelarna i höstens musikal med Södra Ölands Musikteater bjuder på. ”Hjälten på den gröna ön” är en irländsk skröna som innehåller det mesta av kärlek, avundsjuka, mord (?) och humor.

Hjälten, som kommer till den irländska byn, är en främmande fågel som ingen känner och som säger att han har gjort något oförlåtligt, ”Gud sig förbjude”. Han tycks lockande av flera av de kvinnor som kommer till puben och avundsjukan är den värsta sjukan. Alltnog – allt slutar lyckligt när musikalen närmar sig slutet.

Annons

– Det var ovisst in i det sista om vi skulle våga planera och jobba med en musikal i år, vi hade ju ingen aning om hur det skulle bli med coronapandemin, säger Lif Henell som är regissör och allt-i-allo i Södra Ölands Musikteater.

”I mitten av augusti blev det möjligt att repetera fysiskt.”
Lif Henell.

Arbetet fram till dagsläget har varit helt annorlunda mot tidigare år men om en vecka är det premiär i Mörbylånga där musikalen spelas både fredag- och lördagkväll.

– I våras började vi studera de olika scenerna digitalt via Zoom, det gick trots allt ganska bra. Vi kunde läsa replikerna och ta en scen i taget. I mitten av augusti blev det sedan möjligt att repetera fysiskt, säger Lif.

Jörgen Astner har skrivit svenska texter till den irländska musiken och tillsammans med honom har Lif sedan format föreställningen med hjälp av bland andra koreografen Jonas Bertilsson från Göteborg. Föreställningen innehåller stora koreograferade dansnummer men också stillsamma visor framförda som solosånger.

Den irländska musiken står Jörgen Astner och Jonas Åkerlund för där de sitter i bakgrunden på puben där den irländska skrönan utspelar sig.

I foajén till Skansenskolans aula kommer Café Söderbönor att servera mat och dryck till den som har beställt och vill slå sig ner vid ett av borden i aulan. Man blir då delaktig i pubmiljön och berättelsen om hjälten Christy som visar sig vara något annat än han utger sig för.

Fakta

”Hjälten på den gröna ön” – musikal med Södra Ölands musikteater

Premiär i Skansenskolan Mörbylånga fredagen den 22 och spelas även lördagen den 23 oktober. Samt på Kalmar teater fredagen den 5 och vid två tillfällen lördagen den 6 november.

I Mörbylånga kan man boka till mat och dryck att förtäras under föreställningen. Maten levereras av Söderbönor. Främre parkett bokas som bordsplats.

Biljetter bokas via Nortic.

Högljudda skratt, sång och dans fyller den lilla puben dit hjälten har kommit efter att ha vandrat i elva långa dagar.
Högljudda skratt, sång och dans fyller den lilla puben dit hjälten har kommit efter att ha vandrat i elva långa dagar.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons