Annons

Massivt nej till husbilsparkering – ja ändå: ”Stävja vildparkering”

Förvaltningen säger nej, Statens Fastighetsverk likaså och även pastoratet och boende i området är kallsinniga – ändå ett kommunalt ja till en femton platser stor husbilsparkering cirka 200 meter från Källa ödekyrka.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm/Källa • Publicerad 28 maj 2021
Källa ödekyrka – en källa för husbilburet intresse.
Källa ödekyrka – en källa för husbilburet intresse.Foto: Carin von Post

Miljö- och byggnadsnämnden sa redan i februari ja till en drygt 6 000 kvadratmeter stor husbilsparkering nära ödekyrkan för att då få bakläxa av länsstyrelsen – i korthet ansåg myndigheten att nämnden inte motiverat varför bygglov beviljats och dessutom i strid mot förvaltningens nej.

I omtaget av ärendet och i en ny yttranderunda upprepades kritiken från fastighetsägare i området och även Statens fastighetsverk samt Norra Ölands pastorat uttryckte sitt ogillande.

Annons

”Parkeringsplats/campingplats med husbilsparkering är främmande i det ålderdomliga landskap som omger Källa g:a kyrka och att an- läggningen skulle innebära ett störande inslag i kyrkans närmiljö och strida mot det statliga byggnadsminnet samt utpekat riksintresse”, skrev fastighetsverket i sitt yttrande medan pastoratet vidhöll sitt tidigare yttrande om att kulturmiljön skulle påverkas negativt.

Nämnden nya beslut, fattat den 20 maj?

Återigen ett ja. Nu till 15 platser för husbilar.

Alla säger nej, nämnden säger ja – varför?

– I grund och botten handlar det om att vi ser en ständig ökning av husbilar i hela kommun och i Källa parkerar husbilarna i dag precis bredvid ödekyrkan, på sommaren är det i princip fullt plus att man ställer sig i hamnområdet. Så syftet är att skapa ordnad parkering och stävja vildparkering, beskriver nämndordförande Joel Schäfer (S) och tillägger:

– Sedan är det 200 meter till kyrkan från parkeringen med fastigheter och mycket vegetation emellan, vi kan inte se att parkeringen stör.

En motivering god nog för länsstyrelsen?

– Ja, det tycker jag. De ville ha en motivering och den motivering vi har i beslutet är nog den längsta nämnden skrivit på länge. Sedan kommer detta att överklagas hur eller hur.

”Så syftet är att skapa ordnad parkering och stävja vildparkering.”
Joel Schäfer (S)
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons