Annons

Marinen övar med NATO-flottan i Östersjön: Fransk jagare och tysk korvette – ”Hög nivå”

Fyra örlogsfartyg har genomfört övningar med svensk ubåt och fortsätter med marinen nästa vecka kring Öland – i Östersjön.
– Nato lär sig av svenska insikter och expertis på det operativa området, säger kommendör Ad van de Sande, befälhavare för SNMG 1.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland/Östersjön • Publicerad 29 april 2022 • Uppdaterad 2 maj 2022
HNLMS De Zeven Provinciën angör kaj i Frihamnen i Stockholm. Örlogsbesöket är planerat sedan tidigare.
HNLMS De Zeven Provinciën angör kaj i Frihamnen i Stockholm. Örlogsbesöket är planerat sedan tidigare.Foto: Linus Ehn/Försvarsmakten

Det är fyra örlogsfartyg ur Natos stående flottstyrka besöker Stockholm i helgen, för att besättningarna ska kunna vila och för att fartygen ska kunna bunkra mat och andra förnödenheter.

”Fartygen har genomfört övningar med den svenska ubåten HMS Uppland under den gångna veckan”, skriver Försvarsmakten.

”Jag uppskattar dessa övningar som är på hög nivå och som vi regelbundet genomför med den svenska Marinen”
Ad van de Sande, befälhavare för SNMG 1.
Annons

Besöket och övningsverksamheten är planerad sedan tidigare och på fredagen var nederländska fregatten HNLMS De Zeven Provinciën, den kanadensiska fregatten HMCS Halifax, den tyska korvetten FGS Erfurt och ett tyskt tankfartyg på plats i Frihamnen i Stockholm. Fartygen är en del i Natos stående flottstyrka SNMG 1 (Standing Nato Maritime Group 1).

”Den franska jagaren FS Latouche-Tréville som också ingår i styrkan är kvar till sjöss.”

– Jag uppskattar dessa övningar som är på hög nivå och som vi regelbundet genomför med den svenska Marinen, säger kommendör Ad van de Sande, befälhavare.

Under nästa vecka fortsätter flottstyrkan och marinen med övningar i Östersjön, med avsikt att förbättra möjligheterna till samverkan och öka den operativa förmågan.

– Nato lär sig av svenska insikter och expertis på det operativa området.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons