Annons

Marina bjässen utanför Öland: Fram och tillbaka flera gånger – ”Övervakar”

Försvarsmaktens stora patrullfartyg känd för piratjakt körde kring kusten vid flera tillfällen, upp mot årets Ölandsby.
– Fartyget bedriver militär verksamhet och att det finns inte något att oroa sig för, säger Maja Hansson på Marinen.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland/Östersjön • Publicerad 27 september 2023
HMS Malmö (K12) hade en iögonfallande rutt kring södra udden på tisdagen, 26 september.
HMS Malmö (K12) hade en iögonfallande rutt kring södra udden på tisdagen, 26 september.Foto: Mats Nyström/Combat Camera/Försvarsmakten, Marine traffic

Det var på onsdag förmiddag, fram till mitt på dagen, som flera ölänningar tipsade om att ett svenskt militärfartyg körde fram och tillbaka kring södra udden, tre-fyra gånger och upp längs västra sidan. Som högst till Grönhögen innan det vände tillbaka till Karlskrona igen.

Enligt Marine Traffic handlade det om HMS Malmö (se bild).

Annons

– Vi förstår att marinens verksamhet är spännande och att det väcker intresse. Tyvärr kan vi inte berätta mer än att fartyget bedriver militär verksamhet och att det inte finns något att oroa sig för, svarar Maja Hansson, ställföreträdande kommunikationschef på marinen.

– Vi övervakar det svenska sjöterritoriet dygnet runt, årets alla dagar. Därför kan man ibland se svenska marinens fartyg ute till sjöss.

”Vi övervakar det svenska sjöterritoriet dygnet runt, årets alla dagar. Därför kan man ibland se svenska marinens fartyg ute till sjöss”
Maja Hansson, ställföreträdande kommunikationschef på marinen

Enligt Försvarsmaktens hemsida drar HMS Malmö ett tungt lass inom den så viktiga sjöövervakningen och bidrar till sjölägesbilden.

– Vi är en av Försvarsmaktens snabbaste resurser att sätta in om något skulle hända på Östersjön eftersom vi redan finns därute på plats. Därför brukar jag alltid trycka på vikten av att gå från lågintensiv övervakning till högintensiv verksamhet, att tempoväxla, sa Magnus Åkesson, fartygschef på HMS Malmö 2019.

Fartyget moderniserades1999. 2009 gjordes en uppmärksammad insats i Adenviken för att skydda FN:s mattransporter mot piratangrepp. Där lyckades man gripa sju pirater som genomfört en attack mot fartyget Antonis.

Mycket av fartygens tidigare utrustning har behållits ombord i sin nya roll, exempelvis bestyckningen med sjömålsrobot. Det gör att HMS Malmö fortfarande kan bidra i en högnivåkonflikt.

Fakta

HMS Malmö

Längd: 50 meter

Bruttovikt: 380 ton

Fart: 30 knop

Besättning: Totalt 26 personer

Beväpning: 8 stycken sjömålsrobotar RB 15, 1 styck 57 mm allmålskanon, sjunkbomber

Källa: Försvarsmakten

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons