GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mångmiljonaffär – företagsprofiler köper stort lantbruk: ”Älskar Öland”

Fyra personer, däribland Staffan Dahlström, vd för GBJ Bygg, samt Kackelstugan-profilen Pelle Aldestam, förvärvar tillsammans den drygt 400 hektar stora jordbruksfastigheten Petgärde gård strax norr om Löt.
Köpeskillingen är på 38,9 miljoner kronor.
Petgärde • Publicerad 9 november 2021 • Uppdaterad 12 november 2021
Petgärde gård – såld till fyra företagare – Pelle Aldestam och Staffan Dahlström är två av dessa.
Petgärde gård – såld till fyra företagare – Pelle Aldestam och Staffan Dahlström är två av dessa.
Foto: Arkiv, Ana Osap, Montage Magnus Anderberg, Michael Ståhl

Av en ansökan inskickad till länsstyrelsen gällande ”förvärvstillstånd enligt jordförvärvslagen” framgår det att Staffan Dahlström, vd för GBJ Bygg, egenföretagaren Stefan Ottosson, idag projektledare för Teleborgs Ängar i Växjö, Jakob Bengtsson, vd för Lindås Gräv samt Kackelstugans Pär ”Pelle” Aldestam tillsammans, och med varierande ägarandelar, tar över lantbruksfastigheten Petgärde gård i Borgholms kommun.

Affären omfattar totalt 420 hektar mark, varav 158 hektar består av åker och fem av skog. Även en mindre bit mark i Övra Vannborga ingår i den förvärvade arealen.

Köpeskillingen är 38 914 000 kronor och tillträdesdagen är satt till den 14 mars 2022 med förbehållet ”dock tidigast 5 dagar efter det att beslut om förvärvstillstånd enligt jordförvärvslagen föreligger.”

Petgärde gård – såld till fyra företagare.
Petgärde gård – såld till fyra företagare.
Foto: Michael Ståhl

Enligt kontraktet är Staffan Dahlströms ägarandel 47 procent stor.

– Jo, jag kan gärna berätta om våra planer, men det bästa är att du pratar med Stefan (Ottosson), vi har bestämt att han är den som pratar med media, säger denne GBJ-vd till Ölandsbladet.

”Vi vill göra något bra för Borgholms kommun”
Stefan Ottosson

Stefan Ottossons ägarandel är på 23 procent, detsamma gäller för Jakob Bengtsson.

Den förstnämnde är något förtegen när Ölandsbladet når honom.

– Det (planerna) kommer jag inte att berätta för dig idag. Men ja, vi har köpt det med tillträdesdag den 14 mars nästa år. Så mycket kan jag säga.

När kan du berätta mer?

– Vi ska sammanställa ett material och det kommer att presenteras vid ett senare tillfälle, det kan ta fyra veckor, svarar Stefan Ottosson med fritidshus i Djupvik.

Kan du säga något om vad som händer med dagens lantbruksverksamhet på gården?

– Nej. Det enda jag kan säga mer idag är att vi är fyra personer som älskar Öland och vi vill göra något bra för Borgholms kommun och Öland, därför köper vi detta.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.