Annons

Mängder av rosor och tulpaner i öppen trädgård

En av många öppna trädgårdar under Öland Spirar är Carina Adolfsson Elgestams rosenträdgård i Färjestaden. Där spirar då de drygt 130 rossorterna och tulpanerna kommer att stå i blom.
Färjestaden • Publicerad 30 april 2021 • Uppdaterad 5 maj 2021
När Carina Adolfsson Elgestam flyttade till ett äldre hus för tre år sedan påbörjade hon arbetet med att anlägga en rosenträdgård. Nu är hon en bra bit på väg mot sitt mål; 200 olika sorters rosor. På bilden ses en Kalmarros.
När Carina Adolfsson Elgestam flyttade till ett äldre hus för tre år sedan påbörjade hon arbetet med att anlägga en rosenträdgård. Nu är hon en bra bit på väg mot sitt mål; 200 olika sorters rosor. På bilden ses en Kalmarros.Foto: Privat

– Jag håller på och bygger upp en rosenträdgård och målet är att det ska bli omkring 200 olika sorters rosor, säger Carina Adolfsson Elgestam som under Öland Spirar öppnar upp sin trädgård för allmänheten.

Hon beskriver trädgården som både gammal och ung.

Annons

– Det är ett gammalt hus och en gammal trädgård, som vi köpte för tre år sedan, och det var inte så mycket gjort med trädgården utan jag började att arbeta med den då, så på det viset är den ung, säger hon.

Rosor är de dominerande blommorna hos dem och där finns i dagsläget omkring 130 olika sorter. Det är allt från gammaldags sorter med anor så långt tillbaka som 1867, bland annat Austin-rosen, till moderna buskrosor och rabattrosor.

Besökarna i Carina Adolfsson Elgestams öppna trädgård kommer att mötas av många olika sorters tulpaner som blommar. Rosorna däremot har endast börjat spira.
Besökarna i Carina Adolfsson Elgestams öppna trädgård kommer att mötas av många olika sorters tulpaner som blommar. Rosorna däremot har endast börjat spira.Foto: Privat

Till Öland Spirar har dock rosorna inte hunnit börja blomma utan då hoppas Carina att besökarna kan njuta av hennes många tulpaner istället.

– Jag håller just nu på med en tjugosex meter lång rosenrabatt som ska vara klar till Öland Spirar men som tidigast blommar rosorna till midsommar så istället möts man av mängder av tulpaner i olika färger, en del andra lökväxter och så spirande rosor förstås, säger hon.

Carina har haft öppen trädgård förut och hon tror att för den som är intresserad kan det vara kul att följa en trädgård under utveckling. Hon hoppas också att hon ska hinna få lite plantor färdiga för försäljning i tid till Öppen trädgård-dagarna.

Peace-rosen är Carina Adolfsson Elgestams personliga favorit sedan barnsben då hon hälsade på sin farmor och farfar här på Öland och fick kunskap om rosens historia, kopplat till freden 1945.
Peace-rosen är Carina Adolfsson Elgestams personliga favorit sedan barnsben då hon hälsade på sin farmor och farfar här på Öland och fick kunskap om rosens historia, kopplat till freden 1945.Foto: Privat
”Jag håller på och bygger upp en rosenträdgård och målet är att det ska bli omkring 200 olika sorters rosor.”
Carina Adolfsson Elgestam
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons