Många ville besöka kvarnen vid Gråborg: ”Var en helrenovering”

Det har blivit tradition att det årligen arrangeras kvarndag vid kvarnen vid Gråborg en söndag i början av oktober. Till årets upplaga var sol och bra vind beställt. Sol och vind blev det men inte tillräckligt av det sistnämnda så någon bra malnings-hastighet uppnåddes inte.
Gråborg • Publicerad 6 oktober 2019 • Uppdaterad 7 oktober 2019
Daniel Blomberg Karlsson, Kungliga Vitterhetsakademien, puttade på kvarnvingarna för att få lite fart på dem när vinden inte räckte till på kvarndagen vid Gråborg.
Daniel Blomberg Karlsson, Kungliga Vitterhetsakademien, puttade på kvarnvingarna för att få lite fart på dem när vinden inte räckte till på kvarndagen vid Gråborg.Foto: Carin Svensson

– Det behöver vara minst det dubbla av det som är idag, nio sekundmeter är lagom, säger Kennerth Gustafsson, ordförande i Ölands Kvarnförening.

Det är Ölands Kvarnförening, Norra Möckleby LRF-avdelning och Kungliga Vitterhetsakademien som arrangerar den här dagen. Förutom en möjlighet att få se Ölands just nu enda kvarn i så kallat malbart skick göra sitt jobb kunde besökarna även i år avnjuta grillad korv samt kaffe och kaka. Det var många som kom till kvarnen vid Gråborg denna söndag.

– Ja, det är fler än förra året, konstaterar Kennerth.

Även om årets vind inte räckte för att få full snurr på kvarnvingarna så gjorde Daniel Blomberg Karlsson, Kungliga Vitterhetsakademien, sitt bästa för att putta på dem med mänskliga krafter då och då, så att besökarna fick se lite vingsnurr. Kvarnen var förstås också öppen så att man kunde gå in och titta i den.

I år lös den upp omgivningarna lite extra för på långt håll syntes att kvarnen fått sig en uppfräschning. Börje Karlsson från Kungliga Vitterhetsakademien har under sommaren målat kvarnen med linoljetjära.

Kvarnen vid Gråborg är i bra skick och förutom målningen i sommar genomgick den för fyra år sedan en renovering, utförd av kvarnreparatörerna Kennerth Gustafsson och Pelle Holmberg.

– Det var en helrenovering och det var då vi satte den i malbart skick, säger Kennerth.

Han och Pelle är dock oroade över hur kvarnarna på Öland ska tas om hand i framtiden, en framtid som inte ligger alltför långt borta. Pelle har redan slutat att ta sig an arbeten med kvarnar och Kennerth ämnar trappa ner.

– Vi har en kvarnreparatör till, Staffan Olsson, och han jobbar en hel del men vi behöver få in och utbilda fler, så att vi kan lära ut kunskaperna och även alla de knep som finns, säger Kennerth.

Kennerth Gustafsson och Pelle Holmberg är två av tre kvarnreparatörer, de helrenoverade kvarnen vid Gråborg för fyra år sedan och de hoppas att det ska bli fler som vill lära sig den kunskapen.
Kennerth Gustafsson och Pelle Holmberg är två av tre kvarnreparatörer, de helrenoverade kvarnen vid Gråborg för fyra år sedan och de hoppas att det ska bli fler som vill lära sig den kunskapen.Foto: Carin Svensson

Det finns några som är intresserade men dels behöver de bli några fler för att fylla en utbildningsgrupp och dels behöver kvarnföreningen medel.

– Vi behöver pengar för att starta en kurs i bygghyttan, säger Pelle.

Båda två tycker de att intresset för bevarandet och underhållet av kvarnarna borde vara större från de öländska kommunerna.

– Det är ju kulturbyggnader och det är väl i stort sett bara kyrkorna som är äldre, säger Kennerth och tillägger att den dokumenterat äldsta öländska kvarn han har läst om fanns redan 1546.

– Många tycker att Borgholms slott är så gammalt men många av kvarnarna är betydligt äldre och de utgör ju även en del av världsarvet på södra Öland, säger han.

John-Olof ”Nonne” Olsson och Cecilia ”Cilla” Riesle Olsson grillade korv till alla som ville ha under kvarndagen.
John-Olof ”Nonne” Olsson och Cecilia ”Cilla” Riesle Olsson grillade korv till alla som ville ha under kvarndagen.Foto: Carin Svensson
Kvarndagens besökare tog sig gärna en eller flera svängar till grillen och kaffebordet.
Kvarndagens besökare tog sig gärna en eller flera svängar till grillen och kaffebordet.Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.