Många års marinarkeologi slår världsrekord

1981 påbörjades undersökningarna av Regalskeppet Kronan utanför sydöstra Ölands kust och dessa undersökningar fortsätter än idag. I år är det alltså det 39:e året som skeppet grävs ut, vilket är ett inofficiellt världsrekord för längd på marinarkeologiska undersökningar.
Öland/Kalmar • Publicerad 4 juli 2019
Regalskeppet Kronan exploderade i ett sjöslag mot den Danska flottan den 1 juni 1676. Idag ett stort källmaterial begravt i bottensedimenten på 26 meters djup.
Regalskeppet Kronan exploderade i ett sjöslag mot den Danska flottan den 1 juni 1676. Idag ett stort källmaterial begravt i bottensedimenten på 26 meters djup.Foto: Kalmar läns museum

Varje år tillförs Kalmar läns museum nya fynd från dykningarna kring Regalskeppet Kronan, som ligger begravt i bottensedimenten på 26 meters djup.

– Sommarens dykningar kommer inledningsvis att inrikta sig på friläggning av de två kvarvarande bronskanonerna, berättar Lars Einarsson, projektledare för Kronan sedan 1982.

Eftersom kanonerna står vertikalt, djupt nedsjunkna i homogen, syrefri, glacialt deponerad lera tror projektledaren att kanonerna sannolikt kommer vara mycket väl bevarade.

Genom en omfattande digital fotografering av skrovkonstruktionen kommer även arbetet med att skapa en detaljerad 3D-bild av vrakplatsen fortsätta.

För den som vill veta mer om de marinarkeologiska undersökningarna samt om Regalskeppet Kronan visas fynden från utgrävningarna på Kalmar läns museum och Kronanutställningen. Under sommaren erbjuds det även dagligen guidade turer.

Kronan i siffror

Regalskeppet Kronan kölsträcktes på Skeppsholmen i Stockholm 1665-10-07.

Skeppet sjösattes 1668-07-31.

Konstruktör och byggmästare var engelsmannen Francis Sheldon d.ä.

Kronan blev på grund av penningbrist färdig först 1672.

Kronans deplacement är beräknat till ca 2 300 ton. Skeppet var 178 1/2 fot långt och 43 1/12 fot brett.

Kronans besättning bestod av 500 sjömän, 300 soldater och 50 officerare.

Bestyckningen, 110-114 kanoner (3-36 pund), var placerad på tre genomgående kanondäck, back, skans och hyttdäck.

Artilleriets totala vikt är uppskattad till ca 185 ton.

Källa: Kamar läns museum

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.