Annons

Lyxiga tält ska lyfta nedgången camping: ”Nytt och annorlunda”

Lagom till midsommar öppnar Ölands första glamping på det som tidigare var Kalvhagens camping.
– Hemma i Holland är det här vanligt och jag tror att vi kan locka många, säger Mark van Ierssel.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga • Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 28 juli 2021
Ett av tälten inredda med trägolv, sängar och kök.
Ett av tälten inredda med trägolv, sängar och kök.

Kalvhagens camping har inte varit igång de senaste åren men i sommar kommer det bli liv och rörelse hoppas Mark van Ierssel.

Laguna Beach som Kalvhagen camping från och med i sommar i varje fall tre år framåt kallas är en så kallad glamping, eller en glamourcamping. Det är stora familjetält som är inredda med sängar, möbler och ett lite kök.

Annons

– Vi har våra första bokningar på tälten 24 juni och intresset från Sverige har blivit större de senast veckorna, säger holländaren.

I september var Mark på plats på den nedlagda campingen och då undrade han vad han gett sig in på.

– Det var grått och regnigt och jag undrade varför i hela friden ägarna valde Mörbylånga. Men nu är det en helt annan sak, säger han och spanar ut över det spegelblanka vattnet.

Mark van Ierssel basar över den nya glampingen på Kalvhagen i Mörbylånga.
Mark van Ierssel basar över den nya glampingen på Kalvhagen i Mörbylånga.Foto: Andreas Yngvesson
Alla tälten har ett eget kök.
Alla tälten har ett eget kök.

Glampingen kommer ha 30 stora tält och 15 barntält om barnen inte vill sova hos sin föräldrar. Den erbjuder flera olika vattenaktiviteter och andra som en bootcamp, bågskytte, beachbio, yoga, varulvarna på Laguna Beach med mera. Hellmans kök kommer att hyra in sig i campingens restaurang och man har röjt för att få till en större strand än den lilla som fanns tidigare.

– Vi en mängd olika aktiviteter som alla ingår om man bokar all inclusive. Eller så kan man givetvis välja det man vill göra på plats och hyra till exempel en kanot.

Förra året öppnade Mark van Ierssel en liknande glamping hemma i Nederländerna.

– Det var stökigt med pandemin men vi kunde ha öppet i 10 veckor och var fullbokade i sex. I Holland är glamping stort så jag tror att vi kan locka en del av mina landsmän hit till Öland. Öland är känt som en fin turistö.

– Men det blir så klart en utmaning att starta något nytt och annorlunda. Många svenskar är vana med stugor, husvagnar och husbilar.

Mark känner sig välkomnad av Mörbylångaborna, det känns som att det är bra att det är aktivitet på campingen.

– Vi känner oss verkligen hemma här, det känns som att ortsborna tycker att det är bra att det händer något här och att inte campingen står och växer igen.

Annons

Laguna Beach kommer ha öppet fram till 17 oktober och öppna igen till Kristi himmelsfärd 2022. Långsiktigt är det klart att de blir kvar i alla fall tre år och till nästa säsong kommer de nedgångna villavagnarna vara ersatt med nyare stugor.

En bild av hur Laguna Beach ska se ut när det är klart.
En bild av hur Laguna Beach ska se ut när det är klart.
”Det var grått och regnigt och jag undrade varför i hela friden ägarna valde Mörbylånga. Men nu är det en helt annan sak.”
Mark van Ierssel
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons