GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skördebladet: Luftballonger och eldshower står på schemat för Ölandsbrons 50-årsfirande

Den 30 september fyller Ölandsbron 50 år, och det firas med pompa och ståt på hamnplan i Färjestaden under en dag fullspäckad med brorelaterade aktiviteter.
Färjestaden • Publicerad 8 september 2022 • Uppdaterad 13 september 2022
30 september 1972 klippte dåvarande prins Karl XVI Gustaf det röda bandet och invigde Ölandsbron. Nu planeras ett stort firande till 50-årsdagen.
30 september 1972 klippte dåvarande prins Karl XVI Gustaf det röda bandet och invigde Ölandsbron. Nu planeras ett stort firande till 50-årsdagen.Foto: Peter Boström

Det blir ett heldagsfirande när Ölandsbron fredagen den 30 september firar sin 50-årsdag. Färjestadens hamn kommer att vara full av aktiviteter från förmiddagen till sent på kvällen.

– Jag tycker att vi fått fram ett bra program. Det roligaste med det här arbetet inför har varit alla berättelser om bron som kommit in, och den här stoltheten som folk känner för den. Jag hoppas att den stoltheten ska smitta till de som kommer och tar del av det på plats sen, säger Marcus Carlsson på Ölands turismorganisation.

Firandet har arbetats med och planerats för i över ett halvår, och kommer att bestå av allt från bilträffar med årsmodell 1972, luftballongsfärder och fotbollsmatcher till livemusik, konstutställningar och eldshower. Detta kombinerat med mat, dryck och andra aktiviteter från det övriga näringslivet.

– Det har varit ett intensivt arbete de senaste månaderna. Framförallt sedan vi fick in Joakim Engstrand som projektledare, som dedikerat kunnat lägga mycket mer tid på det här, säger Marcus.

Firandet anordnas i samarbete mellan Borgholm- och Mörbylånga kommun, Destination Kalmar, Ölands turismorganisation, Ölands skördefest och övrigt lokalt näringsliv.

– Brons betydelse för vår region har varit, och är, nästan obeskrivbart stor. Därför känns det självklart att vi arbetar tillsammans med detta firande, säger Stefan Johnson, turismchef på Destination Kalmar.

Nedan kan du se en lista över alla inplanerade aktiviteter för dagen:

  • Hissning av svenska flaggan.
  • MS Solsund kommer att tura förbi Ölandsbron mellan Kalmar och Öland flertalet gånger under dagen, med start från Kalmar 12.30.
  • Nostalgiträff med fordon från brons födelseår 1972.
  • Utställning med privatpersoners berättelser och broupplevelser.
  • Konstutställning med öländska elevers tolkningar av Ölandsbron.
  • Luftballongsfärd.
  • Fotbollsmatch mellan Kalmar FF Oldboys och Färjestaden GOIF:s flick- och pojklag (2011).
  • Gatucirkus.
  • Eldshow och eldregatta.
  • En speciellt framtagen ”Ölandsbrobakelse” kommer att säljas i anslutning till kalasfirandet.

Fler aktiviteter kan tillkomma.

Arrangörerna söker fler fordon med årsmodell 1972 för deltagande i nostalgiträffen dagen till ära. Om du är intresserad av att delta, kontakta projektledare Joakim Engstrand.

Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.