Annons

Lofta – ägaren svarar via advokat: ”Avsluta ärendet”

Via advokat yrkar ägaren av sjöbodarna i Lofta att kommunen ska avsluta tillsynsärendet utan vidare åtgärd.
”Det har inte företagits några åtgärder i strid med plan- och bygglagen, anslutande föreskrifter eller beslut meddelade med stöd av lagen”, hävdar bolaget i ett yttrande till kommunen.
Lofta • Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 15 oktober 2021
Bild från byggnationen av sjöbodarna.
Bild från byggnationen av sjöbodarna.Foto: Privat

Utan att närmare kommentera uthyrningen av sjöbodarna samt inredningen av dessa radar ombudet till Stålfreds AB upp flera argument för att miljö- och byggnadsnämnden ska släppa ärendet och inte vidta några åtgärder.

Bland annat sägs att begreppet sjöbod ”saknar legaldefinition”. När det gäller övernattande personer i bodarna hänvisar Stålfreds advokat till ett brandtekniskt yttrande där det sägs att övernattning kan förekomma samt att det i planritningen över sjöbodarna framgår att varje bod skulle utrustas med WC.

Annons

”Stålfreds AB kan mot denna bakgrund konstatera att det är förenligt med bygglovet att övernattning sker i sjöbodarna”, är slutsatsen.

Det hävdas också att användningsbestämmelsen WV – småbåtshamn – saknar närmare förklaring eller avgränsning i detaljplanen och att allmänheten inte har tillträde.

”WV-området utgör ett vattenområde enligt planen – inte en allmän plats”, är kommentaren.

Dessutom bedöms kommunens sjöbodspolicy sakna lagstöd och utan betydelse i ärendet.

”Det är också förvånande att det i nämndens skrivelse framstår som att den betraktar skyltning, uppställning av utemöbler m.m. som otillåtna åtgärder. Sådana åtgärder är varken lovpliktiga eller otillåtna i övrigt”, fortsätter yttrandet där det avslutningsvis bland annat sägs att användningen av sjöbodarna är i enlighet med gällande bygglov, att eventuella oklarheter i vilken användning som lovet tillåter ska drabba nämnden och att nämnden har bevisbördan.

” Stålfreds AB kan mot denna bakgrund konstatera att det är förenligt med bygglovet att övernattning sker i sjöbodarna.”
Yttrande till kommunen
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons