GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Liv, 21 år, tävlade i SM med öländsk macka – gav mersmak: ”Väldigt inspirerande”

Årets Mack-SM har avgjorts och Öland fanns representerade i finalen av Liv Johansson. Det var första gången hon tävlade och erfarenheten gav mersmak.
Böda • Publicerad 12 november 2021
Liv Johansson tävlade i Mack-SM med mackan ”Oh my sweet deer” med öländska råvaror.
Liv Johansson tävlade i Mack-SM med mackan ”Oh my sweet deer” med öländska råvaror.Foto: Pressbild

I onsdags avgjordes årets upplaga av Mack-SM i Stockholm där åtta finalister tävlade om förstaplatsen. Öland fanns representerat i form av Liv Johansson. Hon är 21 år gammal och kommer från Sandviken i Gästrikland men har under sommaren jobbat på Kaffestugan i Böda.

Hennes macka heter ”Oh my Sweet deer” som utgörs av Kaffestugans eget surdegsbröd med Ölandsvete och pryds med babyspenat, rostade rapsfrön, syltade kantareller, stjärnanis och friterad rotselleri. Pricken över i är de tunna skivorna av rökt öländskt rådjurslår.

– Det är jag och mina kollegor som tillsammans har utformat mackan och vi blev inspirerade av pizzan som vi vann pris för i Smålands Pizzamästerskap.

– Vi ville också att det skulle vara en macka som mättar och för oss var det viktigt att använda svenska och närodlade produkter. Genom det rökta rådjuret ville vi lyfta fram viltköttet som är ett bra och gott kött och som vi tycker borde bli mer lättillgängligt i samhället.

Mikaela Eliasson, från Solna, vann SM med med bidraget ”Grön macka” som är vegansk och till stor del är baserad på potatis och lök. Tvåa kom Annica Brännborn, från Kristianstad, och trea kom Michaela Andersten, från Rotebro. Liv Johansson hamnade på en delad fjärdeplats tillsamman med övriga deltagare.

– Det var första gången som jag tävlade och på 45 minuter skulle jag göra 20 mackor som juryn sedan skulle bedöma. Det var stressigt men också väldigt roligt. Jag är nöjd med min prestation och smakerna även om det inte räckte enda vägen till vinst, det var hård konkurrens.

– Det var inspirerande och det är en erfarenhet som jag tar med mig vidare.

Gav det mersmak för fler tävlingar?

– Ja, det finns absolut på kartan framöver.

Vad händer framöver?

– Jag laddar just nu för en vintersäsong i Sälen där jag ska jobba på Lammet & Grisens restaurang.

Kommer du tillbaka till Öland nästa sommar?

– Jag hoppas det. Jag hade jätteroligt i somras och det är väldigt fint på Öland.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.