GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lista: Sticker ut som en av tre öländska insekter som minskat

Inte lätt att tro under sensommaren. Men i år är det bara en tiondel så många getingar som vanligt på Öland. Dave Karlsson på Station Linné listar tre insekter som varit färre i sommar.
Skogsby • Publicerad 10 september 2019
Getingen - sällsynt hos de flesta i år.
Getingen - sällsynt hos de flesta i år.Foto: ENRIQUE ALAEZ PEREZ

Getingar

– Tio procent jämfört med ett vanligt år. Kanske svårt att tro just nu, såhär års terroriserar de ju alltid i naturen. Men det är väldigt lite jämfört med ett vanligt år. Vi har knappt sett några bålgetingar alls, säger Dave Karlsson.

- Samtidigt är det väldigt lokalt. På sydöstra Öland var det getingar i varje fågelholk. Jättemärkligt.

Påfågelöga.
Påfågelöga.

Påfågelöga och Nässelfjäril

– Medan många andra fjärilar gått framåt har de tappat en del.

Svärmare

– Arter som liguster, snabelsvärmare och poppelsvärmare har haft ett halvdant år.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.