GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lindbytvätten 30 år

Den första april 1991 tog Peter och Helén Streijffert över Lindbytvätten. På skärtorsdagen i år firade de därmed trettioårsjubileum i ett om- och tillbyggt tvätteri som också har vuxit mer och mer som företag.
Lindby • Publicerad 26 april 2021 • Uppdaterad 28 april 2021
I november 2020 invigdes den senaste av Lindbytvättens miljöinvesteringar, det nya reningsverket, med hjälp av Borgholms kommunalråd, Ilko Corkovic, och Lindbytvättens vd, Peter Streijffert.
I november 2020 invigdes den senaste av Lindbytvättens miljöinvesteringar, det nya reningsverket, med hjälp av Borgholms kommunalråd, Ilko Corkovic, och Lindbytvättens vd, Peter Streijffert.
Foto: Carin Svensson

– Det var tufft i början och hårt arbete de första tio åren, säger Peter och Helén Streijffert.

De bodde i Göteborg och hade sonen Rikard, då två år, och lillebror Niklas var på väg, så de tyckte att det kunde vara skönt att komma från storstaden. Peters pappa drev också kemtvätt så när Peter fick reda på att Lindbytvätten var till salu var steget till ett eget tvätteri inte långt borta.

Det lilla öländska tvätteriet bildades egentligen redan 1941, under namnet Ölands andelstvätt ekonomisk förening, så totalt sett firar det även åttioårsjubileum i år.

Mycket har hänt under de trettio år som det har varit i familjen Streijfferts ägo.

Från början jobbade Peter och Helén plus fem personer där. Det var långa arbetsveckor för ägarparet. Runt millennieskiftet började saker och ting vända. Då anslöt fler kunder och därmed ökade förstås tvättvolymen. I juli 1991 var tvättvolymen cirka arton ton på en vecka.

– Nu handlar det om 18 ton på en dag, i juli, säger sonen Rikard Streijffert.

Idag är de 42 anställda året runt och 60 under sommarsäsongen.

2001 byggdes tvätteriet ut för första gången, med en mangelhall.

– Då var vi ganska överens om att det även var det sista utbygget, säger Peter och skrattar lite.

Tvätteriet har dock sakta men säkert vuxit och byggts ut ett tiotal gånger, för att idag ha en yta som är 1000-1500 kvadratmeter större än ursprungsytan.

Under åren har även bilparken vuxit från att omfatta en mindre skåpbil till åtta stycken lastbilar. De kör och hämtar och lämnar tvätt inom en radie på ungefär tjugo mil.

De numera vuxna barnen har också kommit att jobba i tvätteriet, även om Rikard och Niklas har varit iväg och pluggat och provat på andra jobb innan de återvände till familjeföretaget. Systern Josefine har däremot gått direkt in i företaget.

Generationsskiftet har så smått börjat ske.

– Vi har jobbat i trettio år nu, Helén och jag, vi har börjat trappa ner så smått och börjat lämna över en del arbetsuppgifter till barnen, säger Peter.

Nästa generation tvätteriägare lär sig och kommer också med sina egna tankar om företagets utveckling.

– Det är en väldigt rolig bransch, det händer saker hela tiden, säger Rikard.

De fem familjemedlemmarna tycker att de kompletterar varandra bra i arbetet och att det är bra att kunna bolla idéer och ha olika tankar.

2008 tog företaget sitt första steg i ett miljöarbete som sedan dess ständigt pågår. Då installerades en värmepanna som drivs av bioolja och värmer allt i tvätteriet.

– Miljötänket sattes igång av att vi är på Öland, vi tänker på våra barns och barnbarns framtid och det är dessutom brist på vatten, så vi vill använda så lite som möjligt av det, säger Peter.

Lastbilarna drivs sedan 2017 av HVO-olja och man har gått över till att använda enbart grön el.

Den senaste miljö-investeringen är reningsverket som installerades 2020 och invigdes i november.

– I år ska vi tredubbla kapaciteten, så att vi kan rena tre gånger så mycket vatten, säger Peter.

Med tiden ska reningsverket utvecklas så att tvätteriet kan återanvända allt sitt vatten.

Fler miljösteg är i antågande. Nu i april har 180 kvadratmeter solceller monterats på Lindbytvättens tak.

– Det kommer att täcka vårt elbehov med råge och det vi inte använder själva pumpas ut på elnätet, säger Peter.

Han summerar de trettio åren:

– Vi har haft en otrolig start, vi fick det stöd vi behövde från bank och leverantörer i början och har haft bra personal hela vägen, utan dem hade det inte gått.

De vill måna om sin personal och berättar att personalomsättningen är väldigt låg. De jobbar dagligen för en bra arbetsmiljö och försöker se och lyssna på alla sina medarbetare.

Högsäsongen 2021 är i antågande och de vet ännu inte vad de ska vänta sig riktigt med tanke på den situation som råder i samhället. Allt de vet är att när de förra året var beredda på att det skulle bli mindre att göra så blev de väldigt överrumplade av den sommarsäsong som faktiskt blev. Den bästa någonsin i deras historia.

– Så vi utgår från förra året och tar det därifrån, säger Rikard.

Trettioårsjubileet kommer att firas men det är i dagsläget inte helt lätt att veta hur de kommer att kunna göra det.

– Just nu kan vi ju inte ha något evenemang men vi hoppas på att kunna ha öppet hus lite längre fram, säger Josefine.

På själva trettioårsdagen för Lindbytvätten i familjen Streijfferts ägo, den förste april - som i år inföll på skärtorsdagen, inleddes i alla fall jubileumsfirandet med smörgåstårta till alla anställda.

Det är trettio år sedan Peter och Helén Streijffert flyttade från Göteborg med då två-årige sonen Rikard för att ta över Lindbytvätten. Nu firar de jubileum och är så sakta på väg in i ett generationsskifte.Från vänster: Niklas, Josefine, Rikard, Helén och Peter Streijffert.
Det är trettio år sedan Peter och Helén Streijffert flyttade från Göteborg med då två-årige sonen Rikard för att ta över Lindbytvätten. Nu firar de jubileum och är så sakta på väg in i ett generationsskifte.Från vänster: Niklas, Josefine, Rikard, Helén och Peter Streijffert.
Foto: Carin Svensson
”Vi har jobbat i trettio år nu, Helén och jag, vi har börjat trappa ner så smått och börjat lämna över en del arbetsuppgifter till barnen.”
Peter Streijffert, vd Lindbytvätten.

Lindbytvätten

Fakta om Lindbytvätten:

Iso-certifierade

Svanen-certifierade

Årets företagare 2003

Mottagare av Centerns miljöpris

Kunglig hovleverantör 2016

Årets hållbara inspiratör, Länsförsäkringar 2020

Tvätteriförbundets hållbarhetspris 2021

Tvätteriet har genomgått flera utvecklingssteg och tillbyggnader under de trettio åren.
Tvätteriet har genomgått flera utvecklingssteg och tillbyggnader under de trettio åren.
Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.