Lindas tips till godisbordet
Linda Nilsson bor sedan 2005 i en villa utanför Köpingsvik tillsammans med maken Nicke de två barnen Max 19 år och Joline 17år, den irländska varghunden ”Allan” och två katter.
Vad är det som är så roligt med julgodis tycker du?
– Att man gör det tillsammans med familjen, skapar en mysig julstämning och tar sig tid att bara njuta av stunden. Tänder ljus och dricker lite glögg under tiden och självklart med julmusik till. Bland det mysigaste som finns och det spelar ingen roll om barnen är små eller stora, det är nånting vi alltid har gjort tillsammans och är lika uppskattat varje år, även om det förkommer lite svordomar då man bränner sig på kolan eller knäckformarna välter.😉
Har du någon favorit som du inte vill vara utan?
– Jag är lite gammaldags och håller på traditionen sen jag var barn och då var knäcken den absolut viktigaste så om jag bara fick välja ETT julgodis, ja! – Då blir det knäck.
Tomteluvor i marsipan
20 st
Det här behöver du :
300 gram marsipan
Röd & gul hushållsfärg
50 gram vit choklad
Kokos
Blanda marsipanen med röd och gul hushållsfärg så får du en fin julröd färg än om du enbart använder röd som tenderar att bli mörkt cerise istället! Ta ut 20 stycken små bollar och rulla dom i handflatan. Forma till tomteluvor. Doppa toppen och luvans botten i vit choklad och sedan i kokosflingor.
Cornflakesgodis med choklad
Det här behöver du :
50 gram smör
125 gram mörk choklad
3 msk ljus sirap
6 dl cornflakes
½ dl kokosflingor
Smält smör, choklad och sirap i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner cornflakes och kokos. Klicka ut i formar, låt stelna.
Wienernougat
Det här behöver du :
250 gram nougat
150 gram mjölkchoklad
100 gram flagad mandel
Rosta den flagade mandeln i stekpanna. Häll upp på en tallrik och låt svalna. Smält nougat i en skål över ett vattenbad. Bryt ner chokladen i nougat och rör tills allt blandat sig till en slät smet. Rör ner mandel och häll upp i en form gjord av bakplåtspapper eller annan form som du klätt med bakplåtspapper. Låt stelna, skär sedan i lagom stora bitar.
Brända mandlar
Det här behöver du :
250 gram sötmandel med skal
250 gram strösocker
3/4 dl vatten
Blanda ner ingredienserna i en kastrull. Låt koka upp och koka tills sockret tjocknar runt mandeln. Sänk värmen något och låt sockret ”torka” till runt mandlarna. Det tar ca 10-15 min allt som allt. Rör hela tiden med en gaffel i smeten. Ta sedan kastrullen från plattan och häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper. Sära på dom med hjälp av två gafflar så dom ligger en och en! Låt svalna. Förvara torrt.