Linda brinner för att leverera recept och ge inspiration

Linda Nilsson driver Kryddburken sedan flera år tillbaka.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 18 juni 2020
Linda Nilsson, Kryddburken.
Linda Nilsson, Kryddburken.Foto: Privat

– Allt började med mitt intresse för fotografering, jag frilansade en hel del med mest bröllopsfoton innan dottern Joline föddes 2002. Sen började jag laga hemmagjord barnmat och kopplade ihop mitt intresse för både foto och mat och några år senare ”föddes” Kryddburken.

Linda kände att hon ville ha ett unikt, enkelt namn som alla skulle komma ihåg och det har varit lyckat sen dess.

– I dag har jag cirka 15 000 följare och min virtuella kokbok har jag drivit sedan 2007, jag är nu inne på 13:e året.

Många erbjudanden om att bli ”uppköpt” av större mediabyråer har passerat genom åren men Linda har alltid stått kvar på samma plats och med samma ambition som när hon startade Kryddburken.

– TV-program som Halv åtta hos mig har jag blivit tillfrågad om flertal gånger men varje gång artigt tackat nej, skrattar Linda.

Hon säger att hon trivs bäst bakom kameran och brinner för att leverera recept och inspiration med äkta känsla och kärlek.

– Där har jag aldrig frångått min vision. Att jag idag numera även jobbar heltid som transportledare på ett åkeri i Kalmar gör att det blir lite längre mellan inläggen men allt jag publicerar är med samma anda som tidigare och utan press för det är då jag vet att jag når ut till mina följare/läsare med en äkta känsla. Och det har varit ett uppskattat koncept av min erfarenhet att döma.

Linda känner att hon vill ge vardagen en guldkant och förenkla många recept som hon har ”steg-för-steg”. Grunden i all matlagning är husmanskost och något hon vill ska bevaras och även förädlas vidare genom generationer.

– Sen bjuder jag även lite på min och familjens vardag och händelser som påverkat mig starkt. Man får ge och ta och responsen av mina trogna följare sen starten är enorm.

Har du alltid varit intresserad av att laga mat?

– Ja! Mat är livet - utan mat - inget liv!

Vad tar du själv gärna med dig i picknickkorgen?

– En planerad picknick, till exempel en dagstur till norra Öland eller heldag i skogen då gör jag gärna en kall pastasallad och den kan varieras med allt ifrån kyckling, köttbullar eller överblivet grillat kött i tunna skivor. Pasta och sallad svänger man snabbt ihop och packar i små matlådor. Men jag tycker också att en kall sås hör till och där kan jag experimentera utefter vad jag har i kylskåpet.

En grund är gräddfil/turkisk yoghurt/filmjölk/majonäs/kvarg/smetana.

– Sen tillsätter jag smak, till exempel finhackad lök, örter, tomatpuré, chilisås, ketchup, pesto eller vitlök. Det är inte svårare än att röra ihop en gräddfil med färdig dip, det gäller bara att våga och tillsätta det man tror blir bra och smaka av. Ofta!

Om du gör en utflykt på Öland, vart åker du helst då?

– Som ölänning uppskattar man sommartid ställen som är folktomma och där man kan lägga ut en filt och sitta och njuta i lugn och ro. Och självklart finns såna ställen även för turister. Kör man västra kustvägen norrut från Äleklinta finns oändligt många pärlor att stanna till vid. Bruddesta är en favorit, liksom raukarna i Böda. Trollskogen och Thujaskogen är magiska.

Bästa utflykten säger Linda är tillsammans med Allan (hennes irländska varghund) och en ryggsäck med termos fylld med varm choklad och en påse kanelbullar och sen bara promenera rakt ut i skogen till ”ingenstans”. Där man hittar en solglänta och kan sätta sig på en sten och bara blunda och lyssna på fågelkvitter, medans den varma chokladen svalnar av, rykandes ur koppen.

Linda tipsar om saker som är bra att ta med:

* Laddbar kylbox i bilen, finns stort utbud för en billig peng på bland annat stormarknader. Laddas via 12V-uttaget.

* Frysta PET-flaskor med vatten som också kan användas som kylklampar.

* Kall vätska går alltid åt.

* Våtservetter.

* Engångsgafflar.

* Vass kniv till bröd, korv med mera.

* Har man hund med i bilen så bör man se till att alltid ha skålar och extra PET-flaskor/dunkar som man kan fylla på med vatten.

* Salt! - Jag har alltid salt med mig i handväskan, överallt!

– Handla på lokalt bageri. Välj ut godaste frallorna. Sen stanna till på närmaste affär, du behöver en smaksatt färskost/baguetteröra, kanske ett knippe färska rädisor eller tomater från Bomans torghandel i Borgholm och en brödkniv.

– Sätt dig tillsammans med familj och vänner på en brygga och skär upp bröden, bred på färskost. Skölj av grönsakerna i vattnet och skiva upp. Snabbt, gott pålägg och väldigt enkelt och mättande.

–Jättehungrig? - Äta snart? Köp med en bit varmrökt lax/makrill från Nisses fisk i Borgholm, ät med fingrarna nere vid en strand i solnedgången. Bättre än så blir det inte! (Här behövs våtservetter till fingrarna efteråt).

Glad sommar från Kryddburken.se❤️

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.