Annons

Lika men olika

Det finns så många händelser och så många utseende som finns runt om oss som får att ställa frågan ”Vad har hänt?”
Publicerad 28 november 2020
Vad har hänt? Det ovanliga utseendet med en vril har blivit följden av något som vi inte riktigt vet är orsaken. Trädet är olikt andra men ändock ett träd.
Vad har hänt? Det ovanliga utseendet med en vril har blivit följden av något som vi inte riktigt vet är orsaken. Trädet är olikt andra men ändock ett träd.Foto: Lars Alm

Det kan handla om relationer mellan människor som vi känner. Det kan handla om vårt klimat och vår miljö. Och det kan handla om något som känns i luften men som vi inte kan sätta ord på.

Vad har hänt – vad är det som händer?

Annons

Vi vill så gärna ha kontroll över livet, både vårt eget och det sammanhang som vi lever i. Att inte kontrollera vad som händer känns för många av oss skrämmande. Och när vi är med om och får syn på det ovanliga är det lätt att bli rädd.

Förändringarna i samhället går fort och från tid till tid blir våra tankar annorlunda och normerna nya. För 100 år sedan var det första gången som kvinnor blev invalda i riksdagen. Kvinnor utmålades som politiskt omogna, okunniga och ointresserade. Kvinnorna utmålades på ett negativs sätt av sina motståndare vilket i sin tur bidrog till att utestänga kvinnor. Kvinnor betraktades helt enkelt inte som medborgerliga jämlikar.

”Kvinnan må icke vara en kopia av mannen, eller mannen en kopia av kvinnan, jämlikhet är inte detsamma som likhet.”
Simone de Beauvoir (1908-1986)

Sedan dess har mycket förändrats och idag är det en självklarhet att kvinnor, liksom män, deltar i det politiska arbetet liksom i det mesta som händer i samhället. 1987 kom den statliga utredningen ”Varannan damernas” och 1994 hade statsminister Ingvar Carlsson lika många kvinnor som män i sin regering.

Det hände! Om än väldigt väldigt sent efter det att kvinnor för första gången valdes in i riksdagen. Då var det något nytt men idag ser vi det som självklart.

Likadant är det med mycket annat i livet. Det som för en kort tid sedan var ovanligt och främmande har blivit naturligt och tillåtande. Vi kan kalla det förändring eller utveckling eller normalisering. Oavsett vilket är jämställdhet och jämlikhet bra när den uppstår. Mycket återstår och det är allas vår uppgift att se till att det åtminstone inte går bakåt.

Jämställdhet och jämlikhet är viktig för oss alla. När vi får ställa frågan ”vad har hänt” på ett positivt förvånat sätt är det fint. När vi kan känna att något har blivit bättre – kanske till och med bättre och snabbare än vi hade kunnat hoppas.

Nej men oj, vad är det som hänt? Kan det verkligen vara sant? får vi säga glatt förvånade.

Veckans dikt

Folken på jorden

Folken på jorden har olika färg,

olika språk och problem,

olika bostad och olika jobb

men alla är mänskor för det.

Ja, alla är mänskor för det,

alla är mänskor för det!

Margareta Melin, 1974

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons