1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Levande kycklingar skållades i hett vatten

Vid fyra olika rutinkontroller förra året upptäckte Livsmedelsverkets veterinärer att ett tiotal kycklingar skållats levande efter att något gått fel vid slakten. Nu åtalsanmäler länsstyrelsen i Kalmar Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen.
Av oklar anledning har avlivningen av kycklingarna misslyckats och djuren fördes ner levande i det heta vattnet.
Foto: Malin Edeborg

Det var SVT Nyheter som i söndags rapporterade om att levande kycklingar skållats i hett vatten efter att någonting i slaktprocessen gått fel.

Vid slakten bedövas kycklingarna först i ett strömförande vattenbad för att sedan passera en maskin där halsen skärs av. Av oklar anledning har avlivningen av kycklingarna misslyckats och djuren fördes därför ner levande i det heta vattnet.

– Om de hunnit vakna upp från bedövningen när de kommer till skållen, så har de bränts i det heta vattnet. Och det får man utgå ifrån är både smärtsamt och ångestframkallande, sade Lotta Berg, veterinär och professor på Nationellt centrum för djurvälfärd, till SVT Nyheter.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Genom ett facebook-inlägg uttalade sig Guldfågeln om händelsen:

"Under 2018 noterade Livsmedelsverkets veterinärer sammanlagt tio kycklingar med generell hudrodnad efter slakten. Detta uppstod efter att kycklingarna behandlats med varmvatten för att underlätta fjäderplockningen. Kycklingarna ska i normala fall vara avblodade i detta skede, men för tio kycklingar har där fortfarande funnits hjärtslag vid kontakten med vattnet, vilket gjort att huden rodnat. Vi vill dock betona att kycklingarna har varit bedövade.

Detta är något som helt enkelt inte får lov att hända. Djuromsorg är högsta prioritet för oss på Guldfågeln och vi ser mycket allvarligt på det som inträffat. Vår tekniska utrustning har inte fungerat och vi har brustit i inspektionen av kycklingarna i samband med avlivningen. För att hindra att detta inträffar igen har vi därför infört en rad förbättringar. Bland annat har vi investerat i ny teknisk utrustning samt även investerat i förbättrad belysning så att det blir lättare för personalen att visuellt inspektera kycklingarna i samband med avblodningen. Manuella kontrollstationer har byggts om, rutiner förstärkts och ytterligare utbildningsinsatser har genomförts. Sedan åtgärderna infördes har en ytterligare kyckling upptäckts vilket var i augusti 2018. Sammanlagt handlar det om tio kycklingar under perioden april-augusti 2018. Därefter har Guldfågeln inte haft några fler liknande fall.

Vid vår anläggning i Mörbylånga hanterar vi cirka 25 miljoner kycklingar om året och för tio kycklingar har det tyvärr blivit fel. Men detta är naturligtvis tio fall för mycket och vi arbetar mycket hårt för att förhindra att detta ska kunna hända igen”.

Läs mer

Öland

Sommarlov hos mormor på Öland

”Vad ska vi göra idag?” Den frågan brukar vanliga år ge mängder av förslag, då det alltid finns något att sysselsätta sig med hos mormor.

Öland

Efterlyser bättre skyltning på cykelväg

Ett par från Kalmar har skrivit till Eddie Forsman, ordförande i styrgruppen för projekt Ölandsleden, med förslag till förbättringar.

Sport

Trafikbesvären följdes av mardrömsstart i premiären

IFK stördes av de öländska bilköerna på väg till seriepremiären.

Ridsport

Eriksson klar för SM - men avstår

Ryttaren satsar mot annan tävling: ”Vill samla mer rutin”

Rånarjakten

Bildextra: Här flyr rånarna efter att ha kört av vägen!

Fotograf fångade rånarjakten på Öland i natt

Öland

Anhålla: Tre personer misstänks för grovt fornminnesbrott

Åklagare har anhållit tre män på sannolika skäl misstänkta för grovt fornminnesbrott i Östersjön. De anhölls sent under torsdagen.