Levande berättelse om en motvillig feminist från Vickleby
I den nya boken om Bertha Wellin framträder hon på ett oerhört levande sätt som stram, stridbar, engagerad, arbetsvillig och viljestark. Utifrån ett omfattande researcharbete berättar författaren Sara Heyman om kvinnan som var en av fem pionjärer i riksdagen i och med att kvinnlig rösträtt infördes 1921.
Bertha Wellin var högerkvinnan som trots det egna partiets motstånd mot kvinnlig rösträtt valdes in i andra kammaren. Och under hela hennes tid som riksdagsledamot hade hon ingen kvinnlig partikamrat.
Biografin ”Den motvilliga feministen” följer Bertha Wellins liv från barndomen i Vickleby till utbildningen vid flickskolan i Kalmar, praktikarbete på Kalmar sjukhus, utbildning på Sophiahemmets sjuksköterskeskola i Stockholm och vidare ut i livet. Hon arbetade som sjuksköterska på olika platser i Sverige innan hon blev alltmer engagerad i det politiska livet. Tillsammans med nära vänner grundade hon Svensk sjukskötersketidning 1909 och senare Svensk Sjuksköterskeförening.
Sara Heyman har följt i Bertha Wellins spår genom arkiv hos Svensk Sjuksköterskeförening där alla årgångar av tidningen finns bevarad, genom små anteckningsböcker, riksdagsprotokoll och intervjuer med anhöriga. En sammanfattning som Heyman gör efter att ha gått igenom alla handlingar är att ”Bertha Wellin har ett stort inflytande i svensk politik redan innan hon kliver in i riksdagen. Hon kommer att driva frågor om särbeskattning, kvinnors löner, semesterbidrag till trötta mödrar och om rasbiolog. Men någon medial uppmärksamhet vill hon inte ha. Om sitt privatliv talar hon aldrig”.
Rösträttskampen i Sverige i början av 1900-talet har beskrivits på många sätt och mycket har skrivits om kvinnor som stod i första rummet, några av dem som också valdes in i riksdagen 1921. Bertha Wellin är betydligt anonymare bland allmänheten men den levande och intressanta berättelsen om henne är lättläst och oerhört intressant. Inte svår att sträckläsa, särskilt som varje kapitel avslutas med en cliffhanger som i flera fall får sin förklaring först långt senare. Ett exempel är avslutningen på sidan 77 som får sin förklaring på sidan 209. Vem blir inte nyfiken av det?
Må berättelsen om Bertha Wellin nå ut till många fler.
Den motvilliga feministen
Författare: Sara Heyman
Förlag: Verbal
Omfång: 237 sidor