Annons

Ledaren: ”Vilka är Regionen till för om inte de som är i behov av vård?”

Det är intressant hur patienter hänvisas från den ena nedläggningshotade varmbassängen till den andra. I kläm hamnar förstås de som verkligen är i behov av omsorg.
Publicerad 10 mars 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Regionen måste kunna göra bättre än att ställa cancer- och värkpatienter emot varandra. Nu slängs människor med värk ut på gatan när Kalmar länssjukhus tar bort varmvattenbassängen. ”Ledsamt hur vi hanterar äldre och svaga”, tycker Ölandsbladets chefredaktör.
Regionen måste kunna göra bättre än att ställa cancer- och värkpatienter emot varandra. Nu slängs människor med värk ut på gatan när Kalmar länssjukhus tar bort varmvattenbassängen. ”Ledsamt hur vi hanterar äldre och svaga”, tycker Ölandsbladets chefredaktör.

Någonstans måste frågan ställas, vad är Regionen (före detta landstinget) till för?

Det är så olika sådant där, vad man tycker. En del kanske anser att det är smaltågstrafiken i norra länsdelen eller kultursatsningar i Torsås.

Annons

För egen del så anser jag att vård är nyckelordet för Regionen. Och om mitt hjärta ömmar mer för några så är det människor som har det svårare än andra.

En sådan grupp är de som någon eller några dagar i veckan kan nyttja varmvattenbassängen vid länssjukhuset i Kalmar. Det ger en möjlighet att lindra smärta och värk, att kunna träna rörlighet.

I höstas beslutade Regionfullmäktige att placera en strålkanon för onkologi och strålbehandling just där varmvattenbassängen är placerad. Apropå människor som har det svårare än andra så är förstås cancerpatienter i allra högsta grad i den kategorin.

Men att skicka ut alla människor med värk och ledbesvär på gatan är för mig en fullständig gåta.

Var är planen? Att hänvisa till en eventuell ny simhall i Kalmar som står klar absolut tidigast 2022? En simhall som det inte ens är klart om kommunen själva ska driva eller privat aktör?

Och hörde jag rätt att Regionsledningen hänvisar länets patienter till Mönsterås och Borgholm? Borgholms lilla varmvattenbassäng som varit hotad fler gånger än Salman Rushdie? Har Regionsledningen någon som helst koll på hur busslinjerna går till Borgholm - och ska de värkbrutna jogga en kilometer från närmaste busshållplats till bassängen?

Återigen, här behövs en framförhållning.

Nu fylls listor med namnunderskrifter för att patienter från Öland och Kalmarområdet ska kunna fortsätta få sin rehabträning fram till den eventuella simhallen vid Snurrom står klar, när det nu blir.

Informationen till de som nu drabbas av nedläggningen har inte varit bristfällig, den har varit direkt usel. Det är därför en chock för alla de människor som nu berörs och som faktiskt är direkt beroende av varmvattenbassängen för att kunna leva någorlunda drägliga liv mitt i all sin smärta och värk.

Jag blir uppriktigt ledsen över hur vi behandlar våra äldre och svaga.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons