Annons

Ledaren: ”Håll ut, Öland - det blir ljusare igen!”

Det är mörkt nu, men det blir ljusare igen.
Publicerad 17 mars 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det är med en klump i magen som man i detta nu varje morgon vaknar upp och närmast sneglar på vad media rapporterar.

Snöbollseffekt, slag på slag...

Annons

På Ölandsbladet märker vi att våra nyheter läses som aldrig förr. Det är sådant man brukar slå sig för bröstet för när man är i tidningsbranschen.

Jag hade förstås hellre haft sämre läsarstatistik, men bättre världsläge. Betydelsen av viktig och riktig journalistik blir så tydlig i orostider.

Några läsare har hört av sig till oss och bett om att vi ska lugna ölänningarna. Det är svåra journalistiska avvägningar. Men för oss är det viktigt ge relevanta nyheter och korrekt information till våra läsare, det är egentligen det enda rättesnöret vi har. Ölandsbladet är inte en tidning som vinner på sensationsjournalistik, samtidigt kan vi heller inte försköna.

Vi har de senaste veckorna redovisat för utvecklingen kring Corona-viruset. Det har varit mer negativa än positiva nyheter. Som alla andra människor är också vi på tidningen tagna av stundens allvar.

Men från ledarplats kan vi försöka välja att lyfta fram några ljusglimtar i den mörka nyhetsrapporteringen.

Hittills, när detta skrivs på måndagseftermiddagen, så finns det ännu ”bara” sju dokumenterade fall av corona-drabbade människor i hela Kalmar län. Enligt de uppgifter vi fått från landstinget har ingen av dessa drabbats av allvarligare följder.

Det är möjligt att läget i Sverige når ”Italiens läge” om två till fyra veckor. Men just nu är sju bärare av coronaviruset den officiella siffran i länet som vi har att hålla oss till.

Det kan jämföras med att det under en vecka i mars 2017 avled fem personer i Mörbylånga kommun med anledning av en mer ordinär influensa. Flera av de som dog hade under en tid haft palliativ vård till följd av andra sjukdomar. Detta inte sagt i ett försök att förminska den sorg som anhöriga då drabbades av eller negligera den fara som det nya viruset innebär. Men det sätter ändå lite mer perspektiv på att virussjukdomar förekommer under framför allt vinterhalvåret för oss i Europa.

Öland är inte Sveriges mest tätbefolkade landskap. Vi brukar också, inte minst från ledarplats, klaga över den näst intill obefintliga kollektivtrafiken på ön. Men just nu, i dessa virustider så är det ju snarare en fördel, att vi ölänningar i så stor utsträckning inte kan använda oss av gemensamma kommunikationer.

Vi har inga jättestora arenor. Vi har aktiva föreningar som blixtsnabbt skjuter upp onödiga möten. Sommaren är på väg, vilket brukar medföra att virus-epidemier tunnas ut.

Öland - håll ut!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons