Annons

Ledare: Tre punkter som hejdar brottsligheten!

Hårdare straff för vapeninnehav, öka möjligheten till kameraövervakning och ta bort ”rabatten” för yngre yrkesbrottslingar - där är några punkter för att få någon rätsida på den ökade brottsligheten.
Publicerad 12 november 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Peter Boström, chefredaktör Ölandsbladet (höger).
Peter Boström, chefredaktör Ölandsbladet (höger).Foto: tommaso79

Vi på Öland lever fortfarande i en rätt skyddad värld. Varje dag studerar våra reportrar händelserapporterna för Region Syd och konstaterar att Öland är ”heaven” och Malmö ”hell”. I ren jämförelse alltså.

Bara Malmö stad hade i helgen drygt 350 ärenden. Hela Öland hade 25 händelser, varav närmare 20 var viltolyckor.

Annons

Nu ska också extra resurser skjutas till i form av fler poliser. Så visst påverkas även vi på Öland som ingår i polisregion syd. När det sprängs och skjuts runt omkring polisledningen i Malmö så blir inte en kassaskåpskupp på Öland prioritet. Ett sådant ärende prioriteras ned och förundersökningen läggs ned omedelbart, även om kassaskåpskupper på Öland är ständigt återkommande och det borde gå att se ett mönster i brotten.

I november ska Kalmar/Öland få sju nya poliser. Rent egoistiskt så hoppas vi att alla dessa inte ska behöva förstärka upp Malmöområdet. Vi behöver våra poliser här. Sedan ska vi inte överdriva risken att drabbas av rån och misshandel som vi hört om på Öland de senaste månaderna. Bakom brotten är det tämligen ofta brottslingar som begår brott mot andra brottslingar.

På redaktionen känner vi också våra inbrottstjuvar rätt väl. Vi brukar säga att två namngivna brottslingar står för åtminstone en tredjedel av alla inbrott på Öland. Yrkeskriminella som begår nya inbrott ideligen.

Fler poliser är en självklarhet för att få bukt med den ökade brottsligheten. Jo, den ökar, även om en del försöker trixa med siffror som visar motsatsen.

Öka möjligheten att kameraövervaka - brottslingar avskyr att dokumenteras!

Det måste kännas att åka dit med en revolver eller för den delen en kniv i bältet.

Att vi kan ha personer på pappret som fyllt tjugo år och har hundratals brott på sin ”meritlista” som ändå kan åberopa strafflindring tack vare att denne inte fyllt 21 är bedrövligt. Den rätten måste då anses vara förverkad!

Det går knappats att förneka att vi har ett växande problem i Sverige. Det kommer bli ett tufft jobb. Men det är som vi säger på Öland, även om stenmuren som ska läggas känns oändlig så går det. Med en sten i taget...

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons