Annons

Ledare: ”Tio år som skakat om Öland”

Vi gör bokslut för ett decennium. Att gå igenom tio års nyhetshändelser på Öland är att rota i sitt inre - nyheter som på allvar påverkat oss där vi bor.
Publicerad 31 december 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Om det är en enda fråga som varit extra mycket i fokus på Öland under 2010-talet så är det klimatet.

Framför allt har det handlat om torkan och dess konsekvenser. Efter år av sinande vattendepåer så ansåg sig de bägge Ölandskommunerna tvingade till nödåtgärder.

Annons

Förståelsen och hjälpen från riksplanet har varit en besvikelse. I stället är det i mångt och mycket ölänningarna själva som fått både slåss och betala för vattenfördämningar och vattenverk.

Men vi har också drabbats av stormar som Gorm och Svea som orsakat förödelser.

På det politiska planet har decenniet varit minst sagt omtumlande. Ilco Corkovic kom som flykting till Lundegård i början av 1990-talet. 20 år senare är han inne på sin andra vända som socialdemokratiskt kommunalråd i annars klassiska centernästet Borgholm.

I Mörbylånga tappade för första gången i historien de borgerliga majoriteten. Centern gled över och gav Socialdemokraterna sitt stöd. Ur ett historiskt perspektiv var det en ”chock”.

De allra flesta ölänningar har påverkats av ett årtionde där Ölandsbron i omgångar reparerats. Mest omfattande var det 2013 när till sist dåvarande landshövdingen Stefan Carlsson fick gå in och inleda krissamtal för att styra upp de, som ölänningarna uppfattade, illa planerade arbeten med timslånga köer till följd.

Glesbygsproblematiken blev ytterligt tydlig under tio-årsperioden. Både norra och södra Öland uppfattade en centralisering. Bankkontor och lyktstolpar som försvann och busslinjer som drogs in var tecken i tiden.

För södra Öland blev det sedan slag på slag i och med Cementas nedläggning och ICA-butikens konkurs i Södra Möckleby. I Runsten så lades skolan ned och i Löttorp var åsikterna om hur Åkerboskolan skulle formas i framtiden delade.

Fibern kom snabbt till våra större samhällen, medan mindre orter fortfarande kan sakna uppkoppling. Orter som annars blivit alltmer uppmanade att sköta sina betalningar, kontakter och service genom nätet.

Framför allt norra Öland påverkades starkt av fyra mord och det rättsliga efterspelet. Alla berördes i någon mån av de mest omskrivna brotten i Ölands historia, vilka fick någon slags punkt i och med högsta domstolens beslut i mars 2014 att låta livstidsdomen mot Pierre Karlsson för två av morden stå fast.

Mörbylångaområdet drabbades av tio-talet anlagda bränder under ett par års tid. Någon gärningsman åtalades aldrig, men senaste misstänka pyromanbranden skedde 2016.

Annons

Sandby borg är förmodligen det som rönt störst intresse från internationell press under tio-årsperioden. Undan för undan har historien kring borgen kartlagts så att det som i internationell media beskrivs som ”the pre Viking murder mystery” fått stor uppmärksamhet i hela världen.

Nu väntar ett nytt decennium. Det kommer att innebära utmaningar men också möjligheter för alla oss på Öland.

Ring ut det gamla, ring in det nya!

Vi på Ölandsbladet ber att få önska alla er ölänningar och läsare ett riktigt gott nytt år!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons