1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Peter Boström: ”Svenskt maratonrekord med 30 sekunder - vilken bragd!”

Vi talar om den kanske mest klassiska idrottsgrenen av alla. Vi talar om att krossa det 36 år gamla svenska rekordet. David Nilsson...herregud vilken idrottsprestation!
”Herregud, vilken idrottsprestation”, skriver Ölandsbladets Peter Boström om David Nilssons kross av det 36 år gamla svenska maratonrekordet.

Det är alltid svårt att rangordna kultur- och idrottsprestationer genom tiderna. Var tid har sina förutsättningar.

Men David Nilssons svenska rekordkross på maraton i helgen måste tveklöst vara en av de största idrottsprestationer någonsin av en ölänning.

William Björneman-Pettersson är förstås med där på listan med sitt OS-guld i längdhopp 1920 i Antwerpen.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Niklas Wibergs numera tio år gamla svenska rekord i tiokamp som han satte vid tävlingar i Berlin 2009 finns med och nosar. Kim Nilssons poängrekord för svenska innebandylandslaget kan säkert vara med på en fem-bästalista.

Jag kan i hast glömma någon prestation. Det är som sagt alltid svårt att jämföra idrotter och prestationer med varandra.

Men Kjell-Erik Ståhls svenska rekord i maraton på 2:10:38 från 1983 har länge ansetts i det närmaste oslagbart.

Och så kommer David från Högby...och bara krossar rekordet med 30 sekunder!

Den nya rekordtiden lyder på 2:10:08. Om du nästa joggingrunda vill pröva på hur fort det är - försök att klara kilometern under tre minuter.

Tänk dig sedan att du gör om det sju kilometer i rad, efter att först ha sprungit 35 kilometer i ”enbart” 3.05 dessförinnan. Fatta då hur obegripligt fort det är!

Familjen Nilsson är enorma ambassadörer för Öland. Löpararrangemangen som drar människor till Öland är förstås mumma för besöksnäringen, men ibland glömmer man bort det rent hälsofrämjande som motionsloppen medför för alla oss som bor i Kalmarsundsregionen. För en motionär kan det vara det som håller oss igång ett helt år - att kunna ta en sträcka i Kyrkstafetten eller att klara sig runt Böda Sandsloppet.

Till detta ska förstås lägga alla ungdomar som skolats in i idrotten.

David har precis som sina syskon formats i föräldrarna Carl-Gustaf och Katarinas anda. Som ölänning blir man glad, stolt och tacksam när man exempelvis står på Grönsta gärde vid Lidingöloppet och hör med vilken respekt det talas om den nordöländska familjen.

När David så fullständigt massakrerar det svenska rekordet i OS-grenen över alla andra så sätter det återigen lyset på både familjen Nilsson och Öland!

Läs mer

Öland

Zjirk och Apollo är försvunna

Hundarna Zjirk, brunvit, och Apollo, svartgrå och lite vit, är försvunna sedan en vecka tillbaka. Nu hoppas deras matte, Catharina Carlsson, på hjälp från allmänheten. Kanske har någon sett något.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.

Sport

Engvall återförenas med IFK-backen

I januari ansluter 25-åringen till Engvalls Mechelen

Öland

Källa: Drunkningslarm slutade lyckligt

Vid 11-tiden på tisdagen inkom ett larm om drunkning vid badplatsen Tingskullen, Källa.

Öland

Covid 19: Länsstyrelsen ska ta fram plan för eventuella nya utbrott

Länsstyrelserna har fått i uppdrag att ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella om det uppstår nya utbrott av covid-19 i höst.

Sport

Hoppade nytt klubbrekord - i första försöket: ”Alltid roligt”

Lista: Mästarna från veteran-ÖM