Ledare: ”Skolledningen släppte prestigen och ändrade dåligt förslag!”
”Skit ska skit ha”, är ett öländskt uttryck som lite skämtsamt används när något ska kritiseras på ön.
Vi är sämre på att ge beröm. Men beröm ska skolledningen ha för att ha lyssnat till kritiken kring den nya skolindelningen.
För det blev förstås ramaskri när den första varianten av elevfördelningen presenterades, den usla varianten. Den varianten där barnen från Gårdbyskolan skulle bussas till Mörbylånga för att täcka bortfallet av elever när Färjestaden får kommunalt högstadium.
Ursprungsförslaget skulle innebära att barn söder om Södra Sandby, från förskoleklass till årskurs 9, skulle ha Skansenskolan som sin hemskola. De som bor norr därom skulle gå i Gårdby skola på låg- och mellanstadiet och därefter få Färjestadens högstadium som hemskola. Förslaget gick rakt igenom kulturella, föreningsmässiga och miljötänkande gränser. Stor upprördhet - förstås.
Under tisdagen fick vårdnadshavare till skolbarn på östra Öland ett nytt mejl från skolchefen David Idermark. Ett mycket ödmjukt mejl:
”Vi på förvaltningen har haft svårt att veta var den kulturella gränsen går på östra sidan gällande acceptans att åka till Mörbylånga för skolgång. Det visar sig på alla synpunkter jag fått att den i alla fall går en bra bit längre söderut än den inritade gränsen i förslaget.”
Mejlet innehåller nu ett alternativ som inte någon politiker eller tjänsteman med känsla för hur vinden blåser lär sätta sig emot:
”Gårdby upptagningsområde behålls i sin helhet åk F-6. Elever åk 7-9 i Alby och söderut hänvisas till Mörbylånga. Elever åk 7-9 norr om Alby hänvisas till Färjestaden.”
Nu finns det förutsättningar att göra om Skansenskolan till en ändamålsenlig skola. Skapa en skola över tid för barnen från södra Öland.
Det där när en en organisation lyssnar till befogad kritik och ändrar sig, det är faktiskt så ovanligt att det är värt att lyftas fram och berömmas. Det borde förstås inte vara så, men ofta blir det prestige i frågor och personer bakom ursprungsförslag blir inte sällan än mer övertygade när de försöker finna mer eller mindre orimliga stöd för sina förslag. Det har vi tyvärr sett oräkneliga öländska exempel på genom åren.
Jo, kanske att ”skit ska skit ha”, men ”bra ändrat ska bra-rop höra”!