unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: ”Så fotograferar du packade sillar!”

”De låg verkligen som packade sillar”, sa Jessica, skickade en bild till Expressen och lade sedan själv ned sin handduk på badplatsen.
Det finns bra knep för att ta en bild så att stranden verkar vara fullsmockad, menar chefredaktör Peter Boström.
Det finns bra knep för att ta en bild så att stranden verkar vara fullsmockad, menar chefredaktör Peter Boström.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Jessica är långt ifrån ensam. Ölandsbladet har i sommar fått mängder av foton från öländska stränder som ett slags bevis på dumhet, att våra stränder varit fulla av badgäster trots pågående pandemi.

Alldeles uppenbart har fotograferna varit mitt på badstränderna själva, men inte sett sin egen del i ”vimlet”. Felet ligger hos alla andra som valt samma strand som fotografen.

För den som med ett foto vill få en strand att framstå som fullsmockad är det inga problem. Det där är knep som varenda lokaltidningsreporter får lära sig i första grundkursen - att få ett inte så välbesökt evenemang att trots allt se ut som om det finns publik överhuvudtaget.

Kortfattat så går du ned på knä, justera fokuset som finns till och med i mobilkameran och så vips har du fått tre personer och huvudet på killen i kiosken att framstå som ett publikhav.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Om du i stället sett stranden i Böda, Köpingsvik eller Färjestaden ovanifrån så hade du konstaterat att människor visst håller avstånd. Sällskapen lägger inte badlakan på ett annat badlakan. Solstolarna står inte närmare än förhållningsreglerna på 1,5-2 meters avstånd.

Hur vi handskas med pandemin beror mycket på hur vi som individer agerar, vilka beslut vi tar.

I veckan bevittnade jag hur en sommarjobbare i mataffären blev utskälld av en märkbart upprörd kvinna som tyckte det var ”skandal” att han inte hindrade fler kunder från att komma in i butiken.

Jag kunde inte låta bli att försiktigt fråga henne varför hon valt att gå till mataffären vid fyra-tiden på eftermiddagen, då det vanligtvis är som allra flest kunder i de öländska matbutikerna.

”Jag måste ju ha mjölk och det är ju tydligen med livet som insats”, stod den äldre kvinnan på sig.

”Affären har ju speciella öppettider för riskgrupper på morgnarna”, försökte jag att tipsa.

”Men jag vill väl inte gå upp så tidigt!”, fick jag till svar.

Och det är ju förstås ett val som hon har rätt att göra själv. Precis samma sak med munskydd, men det finns inget som hindrar förespråkarna att gå i bräschen själva att använda dem.

Oavsett om vi har självutnämnda kamerapoliser på stränderna eller har hur mycket synpunkter som helst på när andra människor besöker mataffären så ligger det hos var och en av oss själva hur vi stoppar pandemin.

Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk!