unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ledare: ”Det ska inte vara mindre tryggt att bo på södra Öland!”

När nu en sex-veckorsstyrka på Böda Sand kom att ställas mot en hel året runt-besättning på södra Öland så valde Ölands kommunalförbund rätt.
Klokt av Ölands Kommunalförbund att lägga nedskärningen av räddningstjänsten i Södra Möckleby på is. Även om vakanta tjänster varit svåra att besätta så vore en nedskärning att ge efter. ”Det är just nu inte läge att skapa än mer oro i samhället”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Klokt av Ölands Kommunalförbund att lägga nedskärningen av räddningstjänsten i Södra Möckleby på is. Även om vakanta tjänster varit svåra att besätta så vore en nedskärning att ge efter. ”Det är just nu inte läge att skapa än mer oro i samhället”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Kan vi undvika att våra egna skattefinansierade organisationer slår den sista spiken i glesbygdskistan så är det bra.

Om 1,3 miljoner kronor måste sparas för den öländska räddningstjänsten så är det sannerligen inget enkelt beslut att karva ner de pengarna. Inget är heller svart eller vitt, bra eller dåligt. Bara halvgrått och mindre dåligt, typ.

Det som bör föras fram är att det gjorts investeringar i räddningstjänsten med utgångspunkt från Löttorp det senaste åren. 2018 togs beslut om två heltidstjänster vid räddningsstationen i Löttorp. De kan nu rycka ut på sekunden vid larm.

Vidare så har drygt ett 30-tal personer - främst från Böda, Byxelkrok och Grankullavik - fått sms-larm och utrustning för att kunna livrädda.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Larmstatistiken är heller inte sådan Böda Sand-styrkan - baserad på brandmän från andra delar av landet som får bo i Böda med sin familj mot att de också har beredskap - skulle vara nödvändig.

Å andra sidan har styrkan vid Södra Möckleby räddningsstation inte varit fulltalig på länge. De på pappret 16 deltidstjänsterna har inte varit mer än 12, ja egentligen färre än så på grund av olika ledigheter.

När vice kommunalrådet Anna-Kajsa Arnesson först försvarade organisationsförändringen för Södra Möcklebys räddningstjänst så hade hon ju rätt i att det inte handlade om personella nerdragningar.

”Vi håller kvar den personal vi har idag”, konstaterade vice kommunalrådet.

Nu ges ytterligare ett halvårs frist för räddningstjänsten i Södra Möckleby att kunna vara 16 deltidstjänster inte bara på pappret. Kan södra Öland lyckas mobilisera ytterligare fyra räddningsarbetare så skulle det avlasta de tolv som redan finns och ge trygghet i söder.

Ölands kommunalförbund har inte redovisat några planer på att heltidsanställa räddningspersonal i Södra Möckleby som man har gjort i Löttorp. I stället har den så kallade FIP-modellen förordats, vilket innebär att en brandman som har beredskap hela tiden har med sig en mindre bil för att kunna åka på larm direkt istället för att först åka via brandstationen.

Att Ölands kommunalförbund nu i vart fall tillfälligt backar på förslaget att dra ner på tjänster i Södra Möckleby är bra. Det är just nu inte läge att skapa än mer oro i samhället.

Att samhället vänder på varje sten för att kunna underlätta fortsatt trygghetsnivå även på södra Öland är värt det. Även om man också måste vända på varje krona...

Läs mer

Sydöstra Öland håller öppet för besökare

Öland

Sydöstra Öland håller öppet för besökare

”Hos mig i Bläsinge kommer det vara öppen damm-trädgård, öppen ateljé med möbelkonst, ullhantverk och fårvallning”

Som vanligt i Byxelkrok

Öland

Som vanligt i Byxelkrok

I Byxelkrok kör man på som vanligt den sista helgen i september, med marschaller, öppna bodar i hamnen och öppna butiker och restauranger.

Blåljus vill ha rödljus.

Öland

Här vill blåljus ha rödljus: ”Stora problem”

Brådskande utryckning - och risk för trafikstockning på Storgatan i Borgholm. En situation räddningstjänsten inte är nöjd med.

Villan på Östra Bergklinsvägen 10 i Borgholm är det mest klickade huset på Öland den senaste veckan.

Öland

Klicktoppen: Här är Ölands mest klickade hus

Flera hus med havsutsikt i topp.

Det här händer på Kackelstugan

Kultur

Det här händer på Kackelstugan

Det var tänkt att bli höstkonserter i Kackelstugan i Västra Sörby i år men eftersom corona-restriktionerna fortsätter satsar man på maten den sista helgen i september.

Anders Wahlström är son till siste mjölnaren i Kvarnkungen. När det är Öppen kvarn berättar han minnen och anekdoter för besökarna.

Öland

Genuin berättelse om största kvarnen

Ölands största stubbkvarn finns i Björnhovda och ägs av Torslunda hembygdsförening. Snart ges ett utmärkt tillfälle att få veta historien bakom kvarnen.