Annons

Ledare: ”Det handlar om omtanke för 26 000 ölänningar och 3 800 företag”

”Vi hjälps åt! Vi fixar det tillsammans!”
Publicerad 24 mars 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölandsbladet upplät sin webb tv-kanal för att sprida information, samt ge tips och råd i coronaviruset kölvatten. ”Vi gör allt vi kan för att hjälpa”, säger Ölandsbladets chefredaktör.
Ölandsbladet upplät sin webb tv-kanal för att sprida information, samt ge tips och råd i coronaviruset kölvatten. ”Vi gör allt vi kan för att hjälpa”, säger Ölandsbladets chefredaktör.

Under måndagsmorgonen stod jag i spelargången på Guldfågeln arena. Ingen fotbollsspelare har någonsin varit mer nervös, mer laddad, än de människor som samlats för att försöka hjälpa och hitta lösningar i Coronavirusets framfart.

För första gången någonsin genomförde Ölandsbladet en livesändning på facebook tillsammans med Ölands kommunalförbund och med hjälp av Kalmar FF:s webb tv-team.

Annons

Ölandsbladet upplät alla kanaler för att nå ut med information till alla ölänningar. Det är tusen frågor som snurrar - sjukvård, fritidshusägare, krisande företag och att hålla samhällsviktiga verksamheter igång.

Rent journalistiskt var det rent ut sagt åt helvete av Ölandsbladet - att upplåta vår plattform för kommun, sjukvård, Almia företagsutveckling, banker, länsstyrelse och besöksnäring. Att vara en ”megafon”.

Som ansvarig utgivare får jag ta den smällen. Det finns tillfällen när man måste göra saker som man egentligen inte kan eller vågar. Jag tror att Skorpan Lejonhjärta hade förstått.

I grunden handlar det om omtanke för 26 000 ölänningar och 3 800 företag, de allra flesta mindre och inte sällan familjeägda.

Med hjälp av era frågor kunde nyckelpersoner ge en lägesbeskrivning av Öland, samt förmedla konkreta råd och tips.

Många frågetecken rätades ut. Frågan om ”hur gör vi med stockholmarna?” delade deltagarna, men vi som tittade fick höra båda sidor av myntet. Kommunalråd och landshövding som tonade ned faran av fritidshusägare från storstadsregionerna som flyttar till sina fritidshus på ön och sjukvårdsdirektören som varnade för att det skulle medföra övertryck på vården i vår region.

Den kvarstående känslan efter att turistchef Johan Göransson avslutat det drygt en och en halv timme långa forumet var ändå en känsla av det finns metoder att mildra virusets konsekvenser, både det som rör hälsan och det som rör ekonomin.

”Och det finns en vilja att hjälpa”, som Camping Ölands ordförande Catrin Sörensen uttryckte det.

Vi kommer att behöva statlig hjälp och vi kommer att behöva göra uppoffringar, både du och jag.

Det finns inga garantier för någonting, men gud som jag längtar efter sommaren!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons