Annons

Ledare: ”Det borde finnas en lag också mot fiberbrott!”

Det är inte acceptabelt att behöva vänta nio dagar på att ett fiberbrott ska repareras. Här behövs en lagändring!
Publicerad 24 september 2020 • Uppdaterad 25 september 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Under lunchtid förra måndagen grävdes en fiberkabel av mellan Enetri och Össby på sydöstra Öland. Alla bredband från Norra Kvinneby och söderut till Ölands södra udde slogs ut.

Sent på måndagskvällen hade hushåll och företag norr om Össby sitt bredband tillbaka.

Annons

När detta skrivs så håller sakteliga hushåll efter hushåll söder om Össby på att också få tillbaka sitt bredband. Alltså, efter snart tio dagar! Det är inte okej. Det är faktiskt under all kritik.

Människorna som bor på landsbygden har tvingats lägga alla sina ägg i digitaliseringskorgen. Det innebär till exempel att det inte längre går att ringa med så kallad fast telefon längre. Och när mobilnät svajar så är de som bor och verkar på södra Öland beroende av fiberuppkoppling.

Men fiberuppkopplingen är också nödvändig då möjligheterna att använda kontanta medel minskar. Betalningar vid vandrarhem och café sker med kortterminal. Bankkontoren har försvunnit från Södra Möckleby och Mörbylånga, bankerna arbetar nu mer direkt mot sina kunder, vilket möjliggörs på digitalt vis.

Även vi inom tidningsvärlden styrs om. Papperstidningen är dyr att leverera. Digitalt är räddningen.

I förra veckan gjorde Borgholms kommun ett utspel, där ambitionen är att få fler fritidshusägare att skriva sig på Öland. Så kallade corona-flyktingar har bott i sina fritidshus på Öland och arbetat på distans. Förhoppningen är att fler upptäckt den möjligheten - att det går att bo på Öland men ändå jobba för företag och myndigheter på fastlandet.

Men då krävs bredband. Fungerande bredband.

Ölandsbladet har tidigare från ledarplats talat om vikten av fiber för en levande landsbygd. Riksdagsledamoten Anders Åkesson beskrev i veckan hur han efter besök hos de drabbade av fiberbrottet på sydöstra Öland tänkte arbeta för en lagändring.

I samband med stormarna Gudrun och Per så fick vi i Sverige en ny lag om avbrottskompensation. El ansågs som så betydelsefull att el-bolag tvingades laga och undvika kabelbrott för att inte tvingas betala ersättning till kunder utan el.

Precis så borde det vara med fiber. Måste de vara!

Så stora delar av ett landskap ska inte behöva vänta i nästan två veckor på att kunna få vara del av ett fungerande samhälle igen.

Fiberbrottet på södra Öland visar vikten av en lagändring!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons