Ledare: ”Dags för en kvinna - men framför allt en ny glesbygdspolitik!”
Ofrånkomligt blir det Stefan Löfven som får klä skott för den utvecklingen. Han har med det politiska läget tvingats zick zacka sig fram i det politiska landskapet för att kunna behålla majoriteten. Följden har blivit att småpartier som Miljöpartiet fått stor inverkan och påverkan på politiska beslut som fått större konsekvenser för landsbygden än för tätorter.
Att försöka styra företag till järnvägstransporter med drivmedels- och fordonsskatt blir förstås betydligt mer svårhanterligt för företagen på en ö där det sista tåget gick 1961.
Tumskruvande kring strandskydd och riksintressen försvårar möjligheter till utveckling. Vägunderhållet är undermåligt, det visar inte minst allt oljegrusandet på Öland. Bensinpumparna i öns ytterområden försvinner på grund av ökade miljökrav, där det fortfarande saknas kompensation.
Tillgången till offentlig service minskar. Redskap och maskiner som stjäls av öländska lantbrukare försvinner till utlandet utan kontroller vid tullen och uppklarningsprocenten är nära noll.
Genom utjämningsbeslutet 2019 togs två miljarder från Sveriges rikaste kommuner och gavs till de fattigaste. Ett bra beslut för Ölands två kommuner, men ändå långt ifrån tillräckligt för att minska känslan av att vara förlorare i samhällsutvecklingen.
Nu kliver Stefan Löfven tillbaka. I kulisserna finns Mikael Damberg och Anders Ygeman, men framför allt Magdalena Andersson. Det skulle vara ytterst förvånande om inte Magdalena Andersson får frågan efter sju år som finansminister, en tuff uppgift som hon klarat utan dikeskörningar.
Ur öländskt perspektiv är det spännande att socialminister Lena Hallengren nämns i förhandsdiskussionerna. Lena med deltidsboende i Trosnäs på nordöstra Öland känns definitivt som en politiker med koll på öländska intressen.
Lena Hallengren har i samband med pandemin gett ett mänskligt men också stabilt intryck som politiker. Troligast är dock att hon behöver ett mellansteg som finans- eller utrikesminister innan hon blir aktuell som socialdemokraternas val av statsminister.
Frågan vem som står som Sveriges statsminister efter riksdagsvalet i september 2022 har aldrig varit öppnare.
”Genom utjämningsbeslutet 2019 togs två miljarder från Sveriges rikaste kommuner och gavs till de fattigaste. Ett bra beslut för Ölands två kommuner, men ändå långt ifrån tillräckligt för att minska känslan av att vara förlorare i samhällsutvecklingen.”Peter Boström