unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: ”Brottsliga klaner ett hot till och med på Öland”

När vice rikspolischefen beskriver hur klaner styr det kriminella Sverige så är det inte bara ett storstadsfenomen. Det visar misstankarna kring det grova rånet mot ICA i Böda.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

För tydlighetens skull - ingen är ännu dömd för sommarens uppmärksammade brott på norra Öland.

Vi talar om ett brutalt rån. Människor som väcks i sina sängar mitt i natten av att någon lyser med ficklampa rakt i ansiktet på dem och med kofot framför näsan hotas göra precis som de blir tillsagda. Människor som blir bundna och inlåsta.

För alltid förändras trygghetsbilden för flera människor. Frågeställningar som ”tänk om vi blivit inlåsta i kylrummet i stället?”, kommer att följa de här ölänningarna livet ut.

Omständigheter gör att det den här gången finns DNA-bevisning som kan knyta misstänkta gärningsmän till brottet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

En snabb kartläggning av de personer som polisen misstänker för rånet visar stora likheter med just den organiserade klan-kriminalitet som biträdande rikspolischefen Mats Löfving i Ekots lördagsintervju beskriver som den svenska polisens svåraste uppgift att lösa. Brotten tycks vara en livsstil.

Enligt vice rikspolischefen så styr ett 40-tal familjer eller släkter en mycket stor del av den svenska kriminaliteten.

”De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar”, säger Mats Löfving i Ekots intervju.

Löfving räknar också upp en rad städer och områden där den klanverksamma brottsligheten är särskilt stor.

Öland sägs inte. Det hade nog heller ingen trott. Men faktum är att inte ens det trygga Öland som vi känner till tycks stå fritt från den organiserade brottsligheten.

Den person som sitter häktad för rånet mot ICA i Böda och de personer som varit anhållna misstänkta för delaktighet tillhör samma familj. Familjen har sitt säte på västkusten, men också släktförgreningar till en av de städer som vice rikspolischefen särskilt pekar ut.

Polisen har tittat på ett samband mellan rånet mot butiken i Böda och det mot ICA i Köpingsvik 2018. Man har även kikat på inbrott mot andra ICA-butiker på Öland, såsom Mörbylånga och Källa.

Kanske är det inte på Öland vi behöver ta den största fajten med den organiserade brottsligheten. Men när ni följer debatten i riksmedia, för det här kommer att bli en mycket stor fråga under lång tid, så kom ihåg att förgreningarna också letat sig över Ölandsbron!