Ledare: ”Belöna sjukpersonal och rädda företag - skjut på skolstarten!”
Sommaren som ligger framför oss är oviss. En sak kan vi med säkerhet säga och det är att det inte blir några utlandssemestrar.
Det där andra...det är kurvor, prognoser och väldigt mycket ett ”vi får se”.
På tidningen är semesterplaneringen bara ett enda kaos. Sommaren 2020 blir inte som andra somrar, det är något som de flesta av oss accepterar.
Vi hör sjukhuspersonal som jobbat övertid i månader, omsorgspersonal som täckt upp för sjuka kollegor och i princip ett helt land som gjort alla de uppoffringar som krävts för att hålla vårt samhälle igång.
Folkhälsomyndigheten är försiktigt optimistiska att virussmittan börjar plana ut. Samhället kan sakta börja att gå tillbaka till något som i vart fall kan liknas vid det normala igen. Prognoserna pekar på att vi senare i sommar ska kunna börja kunna röra oss friare inom landet igen. Ju mer av den där positivare ”senare i sommar”, desto bättre.
Det är då människor måste kunna få ledigt. Sjukhuspersonal med 12-timmarsscheman, hemtjänstpersonal som slitet häcken av sig, de måste kunna få möjlighet att pusta ut tillsammans med sina familjer, kunna träffa släktingar och vänner igen.
Därför är grundskolstarten den 18 augusti, som det är för de allra flesta kommunerna i landet, ett allt för stressigt mål att kunna rymma den möjligheten.
Uppmaningen till regeringen är att ta det historiska beslutet att skjuta upp grundskolestarten till 1 september.
Vi skulle på så sätt också kunna skjuta in pengar i samhällsapparaten, givetvis under förutsättningar att smittskyddsläget möjliggör det. Människor med semesterlöner skulle kunna åka till campingen, äta på restaurangen, handla i gårdsbutiken, gå på keramikkursen och pröva det där cykelpaketet.
Föreningarna som fått ställa in alla sina evenemang, konserter och cuper, inställda under våren och försommaren, skulle kunna få en möjlighet att i någon mån reparera de ekonomiska förlusterna.
Det är förstås viktigt att ingenting sker på bekostnad av elevernas utbildning. Hur ska skolorna klara sina lärogrundplaner? Utbildningstiden är trots allt lagstadgad.
Tja, skippa höstlov, sluta senare vårterminen 2021 eller hitta speciella former för studiedagar?
En senareläggning av grundskolestarten 2020 skulle vara värt det, av orsaker som är både mänskliga och samhällsekonomiska. Annorlunda tider kräver udda lösningar.