Annons

Ledare: ”Allt det du och jag gör har betydelse!”

De senaste veckorna har visat varför jag älskar Öland och ölänningarna. Vi bryr oss faktiskt om varandra!
Publicerad 31 mars 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Drive in-lucka för kroppkakor, det är något av en symbol för öländska initiativ under dessa dagar. ”Omtänksamheten på Öland är stor”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Drive in-lucka för kroppkakor, det är något av en symbol för öländska initiativ under dessa dagar. ”Omtänksamheten på Öland är stor”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.

Det brukar ju annars heta att det finns händelser som lockar fram det värsta ur människan. När det gäller Covid-19 så tycks det dock vara tvärt om på Öland. Än så länge är väl bäst att tillägga, för vi är inte i mål än. Men vi har kommit en bit på vägen genom dimman.

Det skulle gå att räkna upp så många exempel där människor har satt andra före sig själv. Vi har också sett hur företag skapat innovativa lösningar vilket varit till gagn för kunder, men också för företagen själva.

Annons

Kroppkakor är Ölands nationalrätt. Då blir den nya drive in-luckan vid Arontorps Kroppkakor någon slags symbolhandling.

Gillis Dahlström är en företagare som tänker utanför boxen. Jag körde själv förbi Arontorp i onsdagskväll, vem stod där i snickarutstyrsel och hamrade för glatta livet om inte Gillis själv.

Det är klart att det har betydelse för hans företag, att han ska kunna sälja kroppkakor, men för kunderna är det förstås lysande att i dessa dagar kunna handla sin öländska nationalrätt utan att ens kliva ur bilen.

Rolf Persson var första fastighetsägare i Borgholm med att efterskänka hyran för Danielssons. Sedan har flera fastighetsägare följt efter. I förlängningen måste förhoppningen vara att butikerna överlever och att hyrorna därför kommer in i framtiden.

Det är en vacker gest, men den förutsätter ju också att du som fastighetsägare har möjlighet. Pengarna försvinner ju liksom inte bara. I förlängningen måste förhoppningen vara att butikerna överlever och att hyrorna därför kommer in när krisen dragit förbi. Att mötas halvvägs är en bra start för framtidsresan.

Matvaruaffärerna håller specialöppet för människor i krisgrupper och levererar varor till kunder som inte kan hämta själv. Upprop går ut till föreningar om att hjälpa till med att transportera förnödenheter till människor som själva inte kan ta sig ut. Färjestadens GoIF där jag själv är engagerad använde sig av hela sitt medlemsregister och nådde med mejl därmed ut till tusentals personer.

Vi har också förstått att många fastlänningar som sett fram emot att komma till sina fritidshus under påskhelgen hörsammat Folkhälsomyndighetens rekommendation att stanna hemma, för att om de skulle bli sjuka få hjälp av sin Region. Tack för er omtänksamhet, både för oss och er själva!

Allt det du och jag gör har betydelse. Vanligtvis är det en klyscha, men idag är det våra viktigaste ledord!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons