GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt fantasin flöda – Skapa egna julkort med scrapbooking

– Jag har alltid älskat att pyssla. Nu inför julen gör jag bland annat julkort, både till mig själv och till mina kunder som beställt, säger Louise Uddenbjörk.
Ventlinge • Publicerad 4 december 2020
Några exempel på hur julkort kan se ut.
Några exempel på hur julkort kan se ut.Foto: Privat

Hemma i bostaden i Ventlinge på södra Öland går det inte att ta miste på att julen närmar sig. Louise Uddenbjörk bor tillsammans med sin man Ola och parets gemensamma två barn.

En del av sakerna som behövs vid julkortstillverkning: Big shot-maskin, skärmaskin, sax, skalpell, en speciell pincett, bone folder, tejp, lim, 3D-kuddar, skärmatta, akrylblock, retractable craft pick och kantskrapa.
En del av sakerna som behövs vid julkortstillverkning: Big shot-maskin, skärmaskin, sax, skalpell, en speciell pincett, bone folder, tejp, lim, 3D-kuddar, skärmatta, akrylblock, retractable craft pick och kantskrapa.Foto: Privat

Att göra egna julkort med olika motiv har lockat Louise länge.

1. Ett moment för att skapa julkort är att välja ut vilket papper man ska använda och hur grunden ska vara. Kanterna på pappret ovan rivs och chalkas, det vill säga färgas lite bruna.
1. Ett moment för att skapa julkort är att välja ut vilket papper man ska använda och hur grunden ska vara. Kanterna på pappret ovan rivs och chalkas, det vill säga färgas lite bruna.Foto: Privat

– Det är roligt att tillverka och så är det såklart mycket roligare att ge bort eller ta emot ett egentillverkat kort än ett massproducerat.

I hennes pysselrum finns det mesta. Nu är det material till scrapbooking framtaget.

– Jag ska försöka visa lite hur man kan göra steg-för-steg. Det tar tid, men när man ser resultatet så är det värt det.

2. Ta fram dekorationer som ska användas och se hur de ser ut när det placeras på kortet.
2. Ta fram dekorationer som ska användas och se hur de ser ut när det placeras på kortet.Foto: Privat

Efter en tids uppehåll från scrapbooking återkom intresset i våras i samband med att pandemin kom.

– Det är så avkopplande. Man slipper tänka på så mycket annat. Man får fram sin kreativitet och det är kul att se vad slutresultatet blir. Inget är ju färdigt när man börjar.

3. Julstjärnor passar bra på julkort. Den på fotot är Louise Uddenbjörk gjort med chalkade kanter och en röd ros i mitten.
3. Julstjärnor passar bra på julkort. Den på fotot är Louise Uddenbjörk gjort med chalkade kanter och en röd ros i mitten.Foto: Privat

Louise minns inte riktigt när hon testade på scrapbooking första gången men säger att det är länge sedan. Pysslat har hon gjort så länge hon minns. Efter att henne kompis testade på diamond painting i somras gjorde Louise det också och även det väckte hennes intresse.

– Det är lätt att man fastnar, oavsett vad man gör och tiden går så fort. För länge sedan så tog en kompis med mig till en butik i Kalmar. Det var efter det jag började med mina små stapplande steg in i scrapbookingvärlden.

4. Det färdiga julkortet är redo att glädja någon annan.
4. Det färdiga julkortet är redo att glädja någon annan.Foto: Privat

Direkt när Louise provade på scrapbooking blev hon fast.

– Min dotter Emilia och jag brukar göra det tillsammans och det är kul att skapa saker ihop. Hon har verkligen utvecklats och det är underbart att se hur duktig hon nu är, framförallt när hon målar och färglägger.

Endast fantasin sätter gränser på hur de färdiga julkorten blir.
Endast fantasin sätter gränser på hur de färdiga julkorten blir.Foto: Privat

Inspirationen kommer från olika bloggar och grupper på Facebook. Tidigare har Louise varit iväg på olika mässor och träffar där alla haft samma intresse.

– Att hålla på med scrapbooking är en konst och vissa saker är inte lätta, fast ibland kan det se väldigt lätt ut.

Hon har gått några kurser i bland annat scrapbooking och målarkurs med copicpennor.

– Tidigare ordnade jag några kurser och träffar själv också och att träffa andra ger väldigt mycket för alla har olika stilar. Då kan man gå runt och få nya idéer.

Ett av alla julkort Louise Uddenbjörk tillverkat under hösten.
Ett av alla julkort Louise Uddenbjörk tillverkat under hösten.Foto: Privat

Under hösten har det tillverkats många julkort, de allra flesta är beställningar.

– Jag hoppas även hinna göra några handgjorda julkort och sedan skicka till några som är speciellt utvalda.

Det finns färdiga startkit att använda till scrapbooking för den som vill testa i början.

– När man fastnat för det så behövs en hel del material. Det är smidigt att sälja av en del saker, såsom till exempel stämplar, och sedan skaffa andra. Det är i början som hobbyn är dyrast, men så är det ju med mycket.

Har du några tips att dela med dig av?

Ingen är för ung eller för gammal att hålla på med scrapbooking. Alla kan hålla på med det, låt fantasin flöda. Sök i sociala media om scrapbooking för inspiration. Det allra viktigaste är att du ska ha kul.

Emilia Uddenbjörk har målat stämpelmotiv med copicpennor.
Emilia Uddenbjörk har målat stämpelmotiv med copicpennor.Foto: Privat

I hushållet finns fem katter. De vill gärna vara med när Louise pysslar och om de får bestämma så ska de då ligga mitt på bordet.

– Våra två små kattungar bär gärna runt på olika saker och även mina pysselsaker. Så när man pysslat färdigt får man se upp så man inte lämnar något som dom kan bära i väg med på bordet.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.