Annons

Låt alla blommor blomma

Finns det något vackrare än vägkanterna på Öland i juli månad? En mångfald av växter, färger och dofter. En mångfald som berikar.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 30 juli 2023
Nu är vägrenarna som vackrast, gäller att stanna upp och njuta av allt det fina runt om oss!
Nu är vägrenarna som vackrast, gäller att stanna upp och njuta av allt det fina runt om oss!Foto: Maggan Sigfridsson

Kväv inte dem som är lite annorlunda, de som inte ser ut som alla andra. Det som står lite vid sidan av och som gärna fortsätter att göra det. Tvinga inte in dem i några låsta fållor eller normer. Låt alla blommor blomma – på en och samma gång bredvid varandra.

”Nej, låt de lärde prata, lägg dig ner, där rosor dofta och där solen ler. Vårt liv är kort, och endast ett är säkert: att vissna blommor aldrig blommar mer.”
Omar Khayyam, 1048-1131, en persisk poet, matematiker, filosof och astronom.

De öländska vägrenarna är ett bevis på hur vackert det blir. Vilket nytta det gör – vi människor blir glada och njuter, insekterna får mat, överlever och förökas. En mångfald som berikar.

Annons

Vi kan tycka olika. Vilken växt är vackrast? Vilken växt doftar bäst? Vilken gör mest nytta? Måste alla göra nytta? Vi står tillsammans, bredvid varandra och världen blir vackrare när vi kompletterar varandra.

Vi tycker olika – så är det. Men låt oss vara överens om att mångfalden behövs. I alla sammanhang.

Låt alla blommor blomma!

O, vad jorden nu är skön

O, vad jorden nu är skön,

klädd i sommardräkten.

Känn i skog, på äng, på sjön

milda, friska fläkten,

ljuva dofter, fågelsång.

Mänska, höj ock du din sång!

Jacob Axel Josephson

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons