Lars-Åke vill ta bort rädslan: Våga gå ut trots fästingarna!

Fästingen är Sveriges farligaste djur. Det säger zoologen och biologen Lars-Åke Janzon, där han sitter i trädgården i sin sommarstuga utanför Glömminge.
– Själv ser jag alltid till att vara vaccinerad, och ser till så att jag inte har några fästingar på kroppen.
Glömminge • Publicerad 23 juni 2018 • Uppdaterad 4 juli 2018
Lars-Åke Janzon har nyligen kommit med sin bok Sommarplågor, där han berättar om djur och växter som bits, sticks och irriterar.
Lars-Åke Janzon har nyligen kommit med sin bok Sommarplågor, där han berättar om djur och växter som bits, sticks och irriterar.Foto: Maria Wiell

Under tio år har Lars-Åke Janzon varit jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuséet. I det jobbet fick han frågor av alla de slag, ibland lätta att svara på, ibland svårare. Många av dem har han samlat i olika böcker, den senaste med titeln Sommarplågor handlar om insekter av alla del slag.

Vad är de vanligast att människor frågar om?

– Ormar, spindlar, fästingar och getingar i den ordningen. Det man vill veta är nästan alltid är hur man blir av med dem.

Lars-Åke tycker inte att man i första hand skall göra sig av med djuren. Istället skall man lära sig leva med dem och respektera deras sätt att fungera.

– Jag berättar om de här sakerna i min bok för att människor ska våga gå ut i naturen. Många är rädda för att möta ormar, exempelvis. Men det finns inga ormar i Sverige som anfaller människor. Om vi bara vet hur vi skall bete oss är naturen aldrig farlig.

Men det finns en sak som till och med Lars-Åke tycker att man skall ta bort. Det är getingar som har byggt bo i marken, så kallade jordgetingar.

– De blir naturligtvis störda när vi går i gräset och då anfaller de.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.