GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Larmar för höjda elnätsavgifter – ”Kostnader har ökat dramatiskt”

Inte nog med höga elpriser, nu flaggar flera elnätsbolag för att de kommer tvingas höja elnätsavgiften.
Öland • Publicerad 14 september 2022 • Uppdaterad 15 september 2022
Inte nog med höga elpriser, nu flaggar flera elnätsbolag för att de kommer tvingas höja elnätsavgiften.
Inte nog med höga elpriser, nu flaggar flera elnätsbolag för att de kommer tvingas höja elnätsavgiften.Foto: silkwayrain

I en debattartikel i DN Debatt hävdar energibolaget Ellevio och Lokalkraft Sverige att elnätsbolagen kommer att tvingas höja elnätsavgiften för sina kunder, i södra Sverige kan det handla om upp till 30 procent. Något som kan bli aktuellt redan på nästa faktura och i kronor handlar det om 100 kronor i månaden eller något mer.

Anledningen är de så kallade nätförluster, det svinn som uppstår av värmen som alstras vid överföringen av el. Det innebär att el förloras på vägen till kunden, något som behöver kompenseras av elnätsbolagen.

”Det handlar om betydande volymer: mellan sju och åtta procent av all el som upphandlas i Sverige köps av elnätsbolagen för att kompensera nätförluster” skriver Ellevio i sin debattartikel som även undertecknats av företrädare för Lokalkraft Sverige, en sammanslutning av över trettio lokala energileverantörer, och fortsätter:

”Med stegrande priser under året har dessa kostnader ökat dramatiskt. Notan för 2022 väntas landa på omkring 11,2 miljarder kronor – enbart för att täcka nätförluster. Som ett resultat av detta rör sig en stor del av branschen mot mycket svåra likviditetsproblem.”

I debattartikeln föreslår skribenterna att Svenska kraftnät tillfälligt bör ta bort stamnätsavgiften för att sänka kostnaderna för elbolagen.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.