1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Länsstyrelsen ger tillstånd till utökad skyddsjakt på Öland

Länsstyrelsen har, efter en ansökan från Mörbylånga Jaktvårdskrets, beslutat att ge utökad skyddsjakt efter vissa predatorer på Öland.
Hotade fågelarter ska skyddas med utökad skyddsjakt på predatorer.
Foto: Albin Brönmark

Skyddsjakten gäller hela Öland och omfattar rödräv, grävling, mård, gråtrut/fiskmås, kråka, kaja, skata och korp. Den ska ske så långt som möjligt under ordinarie jakttid om sådan finns. Länsstyrelsen ska också betala bidrag till Mörbylånga Jaktvårdskrets för att ombesörja predatorjakten.

Detta görs för att gynna hotade markhäckande fågelarter som exempelvis sydliga rasen av kärrsnäppa, brushane, rödspov för vilka Kalmar län har ett internationellt ansvar. Detta ska ses som ett komplement till habitatförbättrande åtgärder.

Forskning som har bedrivits på sydöstra Ölands sjömarker visar att predatorer utgör ett stort hot mot de hotade fåglarnas utveckling. Risken finns att det leder till en ännu snabbare minskning av vissa populationer och att de på sikt helt försvinner.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Läs mer

Sport

Sheffield söker efter nya samarbetsklubbar

”Får tänka lite nytt i år”

Öland

Borgholm: En lekplats med något för alla

Efter tre-fyra månaders arbete står nu den nya lekplatsen i Södra parken klar. ”Äntligen!”, sa parkingenjör Stefan Andersson Junkka i sitt invigningstal.

Sport

Lindqvist utbytt innan OAIK rasade samman

Släppte in fem mål 20 minuter

Öland

Önskemål: ”Klipp inte vägrenar under sommaren”

Låt bli att klippa vägrenar under maj, juni och juli. Det är ett önskemål från fyra privatpersoner i en skrivelse till Borgholms kommun.

Öland

Bar satte stopp för bad

Stopp för badare längst ut på Sinus-bryggan, då agerar kommunen.

Öland

Bonde-Simon har hittat sin fru

Simon Ohlsson hittade ingen fru när han sökte i tv-programmet ”Bonde söker fru”. Men nu är lyckan fullständig tillsammans med Amanda Håkansson.