Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Långt därborta

Stenigt och svårt att ta sig fram är det i vår närhet. Men när vi höjer blicken ser vi ljuset någonstans långt därborta. Hoppet om något bättre.
Vid Nyby orde tog veckans Ögonblicksfotograf gryningsbilden för en vecka sedan.
Vid Nyby orde tog veckans Ögonblicksfotograf gryningsbilden för en vecka sedan.
Foto: Christina Nemell

”Hur är det?” Den frågan har vi alltid ställt till varandra, och gör fortfarande. Ibland som en enkel hälsningsfras där varken den som frågar eller svarar tar det på så stort allvar.

– Hur är det?

– Jo tack, det är bra. Det lunkar på.

Så är det inte längre. Vi lever med en vardag som gör att frågan är betydligt allvarligare. Runt omkring oss, ingen av oss vet var, finns hotet från den smitta som ingen vill ha. Den är lömsk och ingen kan skydda sig mot den fullt ut. Därför blir också frågan så mycket allvarligare. Och vi väntar på svaret med spänning och oro.

– Hur är det?

Och så talar vi vidare om hur vi allesammans påverkas av ett samhälle där alla måste fundera på hur vi lever. Dag för dag. Vi behöver tänka till, var och en för sig och vi tillsammans.

"Det uppstår tomhet där hoppet dör."

Det är knöligt, det är inte roligt och det är lätt att snubbla. Precis som i strandkanten vid det stora havet. Vattnet ligger blankt och ingen storm är i sikte, men i strandkanten och under ytan finns de stora och obekväma stenarna. De stör, de gör det svårt att ta sig ut för att närma sig den gryende morgonsolen.

Men den finns där, någonstans långt därborta finns den. Den gryende solen. Med hjälp är det lättare att ta sig över hindren och det är precis det som vi får göra nu. Hjälpa varandra, ta ansvar för oss själva och dem vi har runt omkring oss. Och göra allt vi kan för att vi skall komma förbi och över de stora hindren.

Tycker du att talet om coronasmittan är tjatigt, att budskapet är alltför tufft att lyssna till, att det översvämmar dagens alla timmar? Tycker du att åtminstone den här sidan, Ögonblickstext och bild, borde vara fri från ännu en påminnelse?

Men – även om vi tenderar att bli tjatiga måste vi hela tiden påminna varandra. Svårigheterna går att komma förbi om vi hjälps åt och vi kan ta oss närmare ljusningen. Men bara då.

Veckans dikt

I öster stiger solen opp

I öster stiger solen opp
och sprider guld på sky.
Hon stiger över bergets topp,
bestrålar stad och by.
Hon kommer från den fagra kust,
där paradiset låg.
Hon ger de gamla liv och lust
och fröjdar barnens håg.
B.S. Ingemann, 1837

Läs mer