Annons

Lämnar klassiska butiken efter 37 år – Så har det förändrats: ”Folk var som galna”

Efter 37 år tänker Lena Karlsson sluta på Pressbyrån i Borgholm och lämna över till någon annan franchisetagare.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 24 september 2021 • Uppdaterad 25 september 2021
Lena Karlsson, Pressbyrån
Lena Karlsson, PressbyrånFoto: Alexander Jensen

Lena Karlsson började sitt yrkesliv på maltfabriken i Borgholm och när den brann ner började hon jobba på byggvaruhuset som fanns på samma plats. När de lade ner fick hon söka ett annat jobb men först åkte hon till Stockholm och gick på en datorkurs.

– Det var ganska tidigt och på den tiden var själva datorn lika stor som ett rum. När jag kom tillbaka sökte jag jobb på Systembolaget, Pressbyrån och något annat företag. Jag ville till en firma där de behöver folk året runt, säger hon.

Annons

Hon fick jobbet på Pressbyrån 1984 och där har hon blivit kvar.

– Jag har trivts väldigt bra och det har varit trevligt med kundkontakten. Jag har också trivts med oregelbundna arbetstider, att man jobbar en helg och sedan får vara ledig några dagar mitt i veckan.

Det har skett en del förändringar i butikens utbud genom åren. När hon började fanns det ett sytillbehörsställ med nålar, blixtlås, tråd och dylikt.

– Kameror och filmrullar sålde vi massor av förr men idag vet jag inte ens om det går att få tag i filmrullar. Nu är det istället tobak som vi säljer mest.

Hon minns 1986 då Trisslotten lanserades.

– Det var första skraplotten och folk var som galna och alla skulle ha trisslotter. Vi fick bara leverans en gång i månaden och de tog alltid slut innan vi fick nya.

Hyrfilmerna var också omtyckt men försvann för cirka tio år sedan i takt med att streamingtjänsterna fick allt större genomslag. I början av 1990-talet började de sälja korv och i början av 2000-talet satsades det på kaffe.

En annan förändring är efterfrågan på kvälls- och morgontidningar.

– Förr fick jag hämta två säckar fulla med tidningar från posten och på somrarna hade vi tre ställ här utanför med tidningar från hela landet.

– Idag är det knappt att jag säljer en Dagens nyheter eller Svenska dagbladet per dag. Det har verkligen förändrats.

Annons

Hon minns också hur omständligt det var innan datorerna fanns.

– Det var väldigt bökigt med exempelvis stryktipset då man fick skriva in allt manuellt och sedan skicka in till Svenska Spel. Nu behöver de inte ens lappen för det registreras automatiskt på deras konto.

2005 fick hon möjlighet att ta över Pressbyrå-butiken i Borgholm då den dåvarande franchisetagaren istället tog över en butik i Helsingborg.

– Det hade varit bökigt med småbarn men då var min dotter 16 år och jag kände att det var rätt tillfälle. Det kändes tryggt och jag visste vad jag gav mig in på.

Genom åren är det många kiosker som har fått lägga ner men Pressbyrån i Borgholm har tvärtom haft bättre och bättre resultat.

– Vi har så många ben att stå på vilket är en fördel och de kommer ofta med nyheter som lockar folk.

Varför väljer du att sluta?

– Nästa år fyller jag 64 år och känner att jag vill spendera mer tid med mina barnbarn. När de är lediga på somrarna då jobbar jag som mest. Det är dags för någon annan att ta över nu.

Kommer du att sakna Pressbyrån?

– Det är klart att jag kommer göra det och då främst det sociala att få prata med alla människor. Det är det roligaste med jobbet. Samtidigt är jag väldigt bunden till jobbet och är här sju dagar i veckan.

Annons

Nu letar alltså Pressbyrån en ny franchisetagare som kan ta över butiken i Borgholm.

– Det är några som har hört av sig till mig och är intresserade men allt sådant går igenom Pressbyrån. Om man ska jobba här måste man tycka om folk annars kan man lära sig det mesta.

Fler artiklar om näringsliv:

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons