Lammbutiken växer och utvecklas

Sedan Lammbutiken i Äpplerum öppnade 2012 har den utvecklats och vuxit en hel del. Marie Sjödin startade den i vagnsskjulen på sin mammas släktgård. Från början var det verkstad för skinnbearbetning samt en liten butik. Sedan dess har det utökats med försäljning av kött och öländska delikatesser samt en webbutik och ett kafé med eget bageri.
Äpplerum • Publicerad 8 maj 2018
I Lammbutiken i Äpplerum trängs fårskinn, ull, textilier och konst. Innanför en dörr finns numera också ett litet kafé och fikabrödet bakas i ett eget litet bageri på gården. Marie Sjödin har utvecklat och byggt ut verksamheten hela tiden sedan starten 2012.
I Lammbutiken i Äpplerum trängs fårskinn, ull, textilier och konst. Innanför en dörr finns numera också ett litet kafé och fikabrödet bakas i ett eget litet bageri på gården. Marie Sjödin har utvecklat och byggt ut verksamheten hela tiden sedan starten 2012.Foto: Carin Svensson

Marie Sjödin är stolt över den utveckling som butiken genomgått. Det har inneburit mycket arbete och flera ut- och ombyggnationer men hon är väldigt nöjd med resultatet.

Hon har varit med på Öland Spirar sedan starten och även i år välkomnar hon evenemangets besökare att ta en titt in i hennes butik i Äpplerum och titta på konstutställningar samt se, känna på och handla av alla de produkter hon har och kanske ta lite fika. På gårdsplanen kommer det att finnas veteranfordon, grillning av korv från den egna köttproduktionen, lite plantor och sticklingar och även några får för dem som vill se och kanske klappa.

– Jag tar hit några som är keliga och gärna vill vara med, säger Marie Sjödin.

Marie Sjödin tycker att får är fantastiska på många sätt och att de ger oss människor så mycket.
Marie Sjödin tycker att får är fantastiska på många sätt och att de ger oss människor så mycket.Foto: Carin Svensson
På övervåningen till butiken är det utställningslokal och där samsas utställningar och produkter.
På övervåningen till butiken är det utställningslokal och där samsas utställningar och produkter.Foto: Carin Svensson
I gårdens vagnsskjul där butiken en gång startade är det sommartid endast verkstad för skinnbearbetning.
I gårdens vagnsskjul där butiken en gång startade är det sommartid endast verkstad för skinnbearbetning.Foto: Carin Svensson
Utanför butiken kan man sitta och fika och på gårdsplanen kommer det att grillas korv, visas veteranfordon och får.
Utanför butiken kan man sitta och fika och på gårdsplanen kommer det att grillas korv, visas veteranfordon och får.Foto: Carin Svensson

En av de totalt fyra utställningarna i butiken har hon producerat själv med bilder och material. Hon kallar den för “Ulligt” och tanken är att beskriva ullens väg genom arbetsprocessen.

De andra tre utställningarna är Christine Tallberg - textilkonstnär, Jeanette Björkman - målande konstnär och Titti Malmberg - fotograf med ett särskilt intresse för att fotografera just får. Deras utställningar kommer att hänga till och med Ölands skördefest men kan komma att ändras något allt eftersom utställningsverken säljs.

Och i fårens och ullens anda finns också chans att se ull spinnas.

– Fredag till söndag kommer det hit en tjej som sitter och spinner, med både spinnrock och slända, säger Marie.

Hennes får är av rasen gotlandsfår och hon beskriver deras päls som mjuk, grå, glansig och lockig. I butiken finns mängder av fårskinn, fårskinnsprodukter och ullprodukter. Många av dem är tillverkade av Marie själv. När vi träffar henne är hon i full färd med att färdigställa fårskinnsvästar men hon gör också sittdynor, halsdukar, handledsvärmare, halvvantar och kuddar.

– Får är helt otroliga djur, tänk vad mycket det är vi kan få av dem, till och med ost, säger hon.

Genom olika samarbeten ingår också andra öländska produkter än Marie Sjödins egna i sortimentet. På hyllorna finns även bland annat textil, honung, marmelader, chutney, senap, ostar, bönchips, rapsolja och salami.

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.