Annons

Lådbilslandet: ”Barnen klarar mer än vad de flesta föräldrarna tror”

Sedan 1986 har lådbilslandet i Löttorp på Öland gett barn möjlighet att sitta bakom ratten. Här kan barnen välja mellan flera olika fordon och ta en tur över både Ölandsbron och Öresundsbron.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Löttorp • Publicerad 1 juli 2023
Lådbilslandet i Löttorp lockar barn som vill köra själv.
Lådbilslandet i Löttorp lockar barn som vill köra själv.Foto: Jakob Byåker

Lådbilslandet är en nöjespark med runt 130 fordon. Barn i åldrarna 2-10 år kan bland annat välja mellan att köra personbilar, lastbilar, traktorer, motorcyklar, rallybilar och brandbilar. Majoriteten av de motordrivna fordonen går i cirka fyra kilometer i timmen, de flesta drivs på bensin medan några få är eldrivna.

Victoria Andersson är andra generationen som driver Lådbilslandet och hon tror att barnens glädje över att få köra lådbilarna grundar sig i friheten.

Annons

– Att barnen får bestämma vart och hur de ska köra, det är en stor frihetskänsla. Att de får känna sig stora nog att klara av det själva, säger Victoria.

På Lådbilslandet kan barnen välja olika sorters fordon.
På Lådbilslandet kan barnen välja olika sorters fordon.

Hela området är 80 000 kvadratmeter stort och det är längs vägarna i miniatyrstäderna som barnen trafikerar. Det finns även miniatyrbroar – Ölandsbron och Öresundsbron – som barnen kan passera över. För den som vill ta en paus från allt körande kan lek i klätterställningarna eller en tur i en av de fem karusellerna vara ett alternativ.

Bakom ratten får barnen ta hänsyn till de andra trafikanterna på vägen och om en väjning skulle leda till att bilen fastnar finns det alltid personal på plats som hjälper till. Victoria Andersson uppmuntrar föräldrar till att låta barnen få köra fritt och hålla sig ifrån vägarna.

– Barnen klarar mer än vad de flesta föräldrarna tror.

Efter besöket får varje barn Lådbilslandets egna körkort.

Ella SynneliusSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons