Annons

Ladan till Loranga brändes ner – nu börjar jakten på en ny

Himmelsberga hittade en lada till Loranga-utställningen och väntade på att få plocka ned den. Men nu har ägaren istället bränt ner den och jakten på en ny lada är igång.
HIMMELSBERGA • Publicerad 25 januari 2019 • Uppdaterad 28 januari 2019
Julius Winberg Sääf med entusiasterna Sven Ekberg och Lars Frick vid platsen där ladan med Loranga-utställningen är tänkt att ligga.
Julius Winberg Sääf med entusiasterna Sven Ekberg och Lars Frick vid platsen där ladan med Loranga-utställningen är tänkt att ligga.

I höstas blev det klart att Ölands Museum Himmelsberga tar över Loranga-utställningen från Ekerum, allt som behövdes var en lada att rymma den i. Efter efterlysningar hittades en lämplig lada som skulle plockas ned och sättas upp på Himmelsberga.

Men nu har ägaren istället bränt upp den.

Annons

– Vi hade kontakt med ägaren och det senaste som sades var att vi skulle avvakta i väntan på rivningsbeslut. Men nu hörde vi att de istället hade bränt ner den, säger Julius Winberg-Sääf, verksamhetschef på Ölands Museum Himmelsberga.

– Det är väldigt tråkigt och jag hoppas det är något slags missförstånd. Men det får vara som det är med det, det som har brunnit har brunnit. Vi försöker nu titta framåt och ska försöka hitta en ny lada. Vi tänker att finns det en lada så borde det också finnas två stycken, fortsätter han.

Kraven är att den ska harmonisera med radbyn i Himmelsberga.

– Det behöver inte vara en tidstypisk lada från 1700-talet eller 1800-talet. Det hade varit skillnad om den låg i anslutning till de historiska gårdarna men nu ska den vara fristående. Då kan det lika gärna vara en lada från 1940-talet. Det hade varit kul för då finns det också representerat här.

Chanserna att få Lorgana-utställningen färdig till sommaren har minskat...

– Ja det blev genast mycket mörkare. Men vi har förhoppningen att lösa det under året. Vi har folk beredda och kan börja plocka ned en lada imorgon men vi kan vänta också. Men till hösten vill vi gärna ha den på plats här i Himmelsberga.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons