Annons

Kvinnor och företagare träffas för att hitta former för samarbete

Årets andra träff för nätverket Qvinnliga företagare på Öland hölls hos Elisabeth Angelin på Tomas Buss i Löt.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Löt • Publicerad 12 september 2021
Fr v Christina Mörhammar,, Helena Ribrant, Annasara Nilsson från Mörbylånga kommun, Elisabeth Angelin, Annica Hedman, Petra Schollin Löfbom och Mia Johansson. Sittande Felicia Bäckström och Nadia Byåker från Ölands Turismorganisation.
Fr v Christina Mörhammar,, Helena Ribrant, Annasara Nilsson från Mörbylånga kommun, Elisabeth Angelin, Annica Hedman, Petra Schollin Löfbom och Mia Johansson. Sittande Felicia Bäckström och Nadia Byåker från Ölands Turismorganisation.Foto: Maria Wiell

Det var både gamla bekanta och nya nätverksmedlemmar som möttes i Löt på onsdagskvällen. Ett nätverk av kvinnor som driver små och stora företag på Öland har funnits sedan flera år, då Ölands näringslivskontor och Gun Karlesand tog initiativ till det. Efter att ha legat i träda är det återigen aktiverat och årets andra träff hölls hos Elisabeth Angelin och Tomas Buss. Hon berättade om företaget som startade 1954 och där hon är tredje generationen som driver det.

– Det var egentligen inte alls meningen att jag skulle vara här, men så blev det och det finns inget roligare än att köra buss.

Annons

Hon berättade engagerat om Silverlinjen och om inköpet av resebyrån Go Travel när hon och Tomas buss förlorade skolkörningarna i kommunen. Och om konkursen som blev följden av coronapandemin och 20 anställda fick sluta.

– Idag är Go Travel sålt men vi har återstartat Tomas Buss, vi har två bussar men inga fastanställda än så länge. Vi kör Silverlinjen tillsammans med Silverstrands och det börjar komma beställningstrafik från föreningar och andra, säger Elisabeth.

– Räcker inte mina egna bussar lånar jag från andra bolag.

”Vill någon vara med i nätverket Qvinnliga företagare på Öland är det bara att söka namnet på Facebook så ordnar vi det.”
Helena Ribrant.

Under kvällen gavs information om olika aktiviteter som Ölands Turismorganisation arbetar med och de närvarande berättade om sina olika företag och vad man kan hjälpa varandra med. Alla var samstämmiga i att det är viktigt att hålla kontakten med varandra och att fler företag som drivs av kvinnor är välkomna till nätverket.

– Det finns oerhört många kvinnor som driver företag på Öland, säger Helena Ribrant som arbetar med kost och hälsa och är den som tog initiativ till att återstarta nätverket Qvinnliga företagare på Öland.

– Vi hoppas att flera skall inse värdet av att lära känna andra företagare som man kan samarbeta med. Det är enkelt att gå med, man söker bara Qvinnliga företagare på Öland på Facebook så ordnar vi det.

– Det går också bra att kontakta näringslivskontoren på kommunerna, Annasara Nilsson i Mörbylånga och Kristian Petersson Sjövall i Borgholm.

Petra Schollin Löfbom som deltog i nätverksträffen för första gången arbetar som hotellkonsult på Halltorps Gästgiveri för att återstarta verksamheten där. Hon berättade om ett intensivt arbete som har pågått sedan i maj och som har gjort att såväl hotelluthyrning som restaurang och delibutik är i full gång.

– Det är fantastiskt roligt att få vara med och bygga upp gästgiveriet igen och att få knyta kontakter med företagare både på Öland och i Kalmar, säger hon.

I fortsättningen kommer nätverksträffarna att hållas en gång i månaden och nästa gång blir det på Halltorps Gästgiveri med en rundvandring i de ombyggda och nyrenoverade lokalerna.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons