Annons

Kustbevakningens största fartyg utanför öländska kusten: ”Strategiskt bra där”

Kustbevakningens bjässe ute på patrull kring Öland och på plats utanför öländska hamnen under hela dagen: ”Övning och kontroll”.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Grönhögen • Publicerad 15 november 2023
KBV 002 Triton på plats utanför Grönhögen efter färd kring östra Öland.
KBV 002 Triton på plats utanför Grönhögen efter färd kring östra Öland.Foto: Marine traffic, Kustbevakningen, Montage Magnus Anderberg

Uppmärksammade ölänningar noterade och tipsade Ölandsbladet om att Kustbevakningen var på plats utanför Öland på tisdagen.

– Det är vårt största fartyg, som i vanliga fall ligger i Slite (Gotland), förklarar Joakim Nilsson, ledningscentralbefäl på Kustbevakningen, under tisdagen.

Annons

Fartyget KBV 002 Triton lämnade Oskarshamnstrakten under måndagskvällen och körde söderöver längs den öländska kusten under natten till tisdag och anlände till Grönhögen vid sjutiden på morgonen.

– Den var på patrull och då det blåser så passar det bra att ligga still och genomföra övningar och kontroller, fortsätter Joakim Nilsson.

– Jag vet inte hur länge fartyget blir kvar, till ikväll eller imorgon bitti förmodligen.

På onsdagen vid 10-tiden befinner sig fartyget fortfarande utanför hamnen i Grönhögen.

Kusten kring Öland tillhör KBV 002 Tritons operationsområde.

– Och nu när KBV 033 i Oskarshamn inte är igång så passade det bra att den åkte dit.

Kan du berätta vad man gör på platsen?

– Det är vanlig verksamhet och övningar som genomförs, sjömanssysslor, säger Joakim Nilsson.

– De har bland annat genomfört gränskontroll på ett handelsfartyg. Kontrollerar så att allt stämmer ombord med uppgifter på människor, oftast är det inga konstigheter utan de sköter sig exemplariskt.

Uppdaterat: På onsdagseftermiddagen var KBV 002 Triton i Kalmar hamn.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons