Kulturen, maten och smakerna lyfts i Himmelsberga
– Det är kul att kunna vara en dynamisk kulturplats, säger Julius Sääf som är verksamhetschef på Ölands Museum Himmelsberga.
Han berättar om arbetet med mat och kultur och om hur han också lägger mycket tid på att hitta samarbeten med olika aktörer.
I Himmelsberga har kultur i olika former stor plats och sommaren 2018 är inget undantag. I ett välfyllt program kan man läsa om bland annat nyheten “Hembygdens dag” som infaller ett flertal gånger under sommaren.
– Det är ju faktiskt hembygdsföreningarna som äger Himmelsberga och vi vill lyfta det, idén kom från början från Norra Möckleby hembygdsförening och innebär att olika föreningar erbjuder någon visning eller föredrag på 30-60 minuter, i utbyte har föreningens medlemmar fritt inträde den dagen, säger Julius.
Under sommaren kommer 15 av Ölands totalt 32 hembygdsföreningar att delta varsin gång. Det blir bland annat teman som öländskt guld, vasstak och väderkvarnar och föredrag om Bertil Palm för att nämna några.
– Jag hoppas att det faller väl ut, tanken är att det ska bli återkommande, säger Julius.
En annan nyhet för i sommar är programpunkten “Söndagsföreläsning Matkultur” då det pratas matkultur och traditionell och småskalig mat. Det blir föredrag och smakprover kring ämnen som lokal osttillverkning, lokal produktion av rapsolja och småskalig ölproduktion. Julius förklarar att det också kommer en liten skrift om traditionell och småskalig mat och att man i Himmelsberga kommer att ha ett “matfokus” med olika nedslag under året.
– Det känns väldigt aktuellt och intressant, säger han.
Det finns som vanligt mycket för barn och barnfamiljer i Himmelsberga, till exempel populära aktiviteter som “Barn på Malmstället” - en daglig barnverksamhet där en lång rad aktiviteter ingår, Barnonsdagar med olika teman och så kan man förstås se Himmelsbergas djur.
Sommaren bjuder också teater, musik, kurser, midsommarfirande, Öland-Amerikadagen, vernissager och utställningar, hantverkscafé och hantverkstorsdagar, Gallus tankesmedja, folkmusikdagen, litteratur- och poesidag och Stormaktspelet.
På Rosens dag, som arrangeras av föreningen Sydostrosen, blir det rosor i mängd och tillfälle att få veta mer om kulturarvsrosor, lokala sorter, trädgård och odling.