Kulturen, maten och smakerna lyfts i Himmelsberga

Att finna samarbeten, lyfta kulturen och maten - då och nu - är sådant som verksamhetschefen Julius Sääf och personalen på Himmelsberga engagerar sig mycket i. En del av det arbetet kommer besökarna att få ta del av redan i sommar.
Himmelsberga • Publicerad 22 juni 2018
Det är mycket man kan se och uppleva på Ölands Museum Himmelsberga och i år är det en hel del nyheter men även många sedan tidigare välkända aktiviteter, för både stora och små, i det välfyllda programmet.
Det är mycket man kan se och uppleva på Ölands Museum Himmelsberga och i år är det en hel del nyheter men även många sedan tidigare välkända aktiviteter, för både stora och små, i det välfyllda programmet.Foto: Carin Svensson

– Det är kul att kunna vara en dynamisk kulturplats, säger Julius Sääf som är verksamhetschef på Ölands Museum Himmelsberga.

Han berättar om arbetet med mat och kultur och om hur han också lägger mycket tid på att hitta samarbeten med olika aktörer.

I Himmelsberga har kultur i olika former stor plats och sommaren 2018 är inget undantag. I ett välfyllt program kan man läsa om bland annat nyheten “Hembygdens dag” som infaller ett flertal gånger under sommaren.

– Det är ju faktiskt hembygdsföreningarna som äger Himmelsberga och vi vill lyfta det, idén kom från början från Norra Möckleby hembygdsförening och innebär att olika föreningar erbjuder någon visning eller föredrag på 30-60 minuter, i utbyte har föreningens medlemmar fritt inträde den dagen, säger Julius.

Hantverk av olika slag är en av de saker man kan ta del av under sommaren, till exempel på Hantverkstorsdagarna.
Hantverk av olika slag är en av de saker man kan ta del av under sommaren, till exempel på Hantverkstorsdagarna.Foto: Carin Svensson
På Malmstället är det dagliga barnaktiviteter mellan 1 juli och 12 augusti.
På Malmstället är det dagliga barnaktiviteter mellan 1 juli och 12 augusti.Foto: Carin Svensson
Kaffestugan är öppen dagligen under högsäsong och man kan sätta sig och fika inne eller i den lummiga trädgården.
Kaffestugan är öppen dagligen under högsäsong och man kan sätta sig och fika inne eller i den lummiga trädgården.Foto: Carin Svensson

Under sommaren kommer 15 av Ölands totalt 32 hembygdsföreningar att delta varsin gång. Det blir bland annat teman som öländskt guld, vasstak och väderkvarnar och föredrag om Bertil Palm för att nämna några.

– Jag hoppas att det faller väl ut, tanken är att det ska bli återkommande, säger Julius.

En annan nyhet för i sommar är programpunkten “Söndagsföreläsning Matkultur” då det pratas matkultur och traditionell och småskalig mat. Det blir föredrag och smakprover kring ämnen som lokal osttillverkning, lokal produktion av rapsolja och småskalig ölproduktion. Julius förklarar att det också kommer en liten skrift om traditionell och småskalig mat och att man i Himmelsberga kommer att ha ett “matfokus” med olika nedslag under året.

– Det känns väldigt aktuellt och intressant, säger han.

Det finns som vanligt mycket för barn och barnfamiljer i Himmelsberga, till exempel populära aktiviteter som “Barn på Malmstället” - en daglig barnverksamhet där en lång rad aktiviteter ingår, Barnonsdagar med olika teman och så kan man förstås se Himmelsbergas djur.

Sommaren bjuder också teater, musik, kurser, midsommarfirande, Öland-Amerikadagen, vernissager och utställningar, hantverkscafé och hantverkstorsdagar, Gallus tankesmedja, folkmusikdagen, litteratur- och poesidag och Stormaktspelet.

På Rosens dag, som arrangeras av föreningen Sydostrosen, blir det rosor i mängd och tillfälle att få veta mer om kulturarvsrosor, lokala sorter, trädgård och odling.

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.