Bildextra: Kryssningsbesökarna ville njuta av slotten och lugnet i Borgholm

Borgholm har haft årets första kryssningsbesök. På måndagsmorgonen anlände M/S Albatross och med tenderbåtar kom flera hundra besökare för att uppleva Borgholm, Borgholms slott och Sollidens slott.
BORGHOLM • Publicerad 28 maj 2018
Kryssningsbesökarna var mycket förväntansfulla när de anlände till Societetsbryggan i Borgholm.
Kryssningsbesökarna var mycket förväntansfulla när de anlände till Societetsbryggan i Borgholm.Foto: Alexander Jensen

Vid klockan 08.00 på måndagen anlände det tyska kryssningsfartyget M/S Albatross med cirka 700 passagerare.

Besökarna åkte med tenderbåtar till Societetsbryggan där de välkomnades av personal från turistbyrån och av representanter från Borgholms kommun samt Borgholms Cityförening.

Solliden tog initiativet att öppna tidigare och hade även ordnat så att besökarna kunde åka buss från hamnen till slottet.

Cityföreningen hade också rekommenderat butikerna att öppna en timma tidigare, men långt ifrån alla gjorde det. Besökarna fick också möjlighet att åka runt staden i det lilla tåget.

Reseledarna Frank och Kiona, från rederiet Phoenix Reisen, vägledde gästerna när de anlände till Borgholm.
Reseledarna Frank och Kiona, från rederiet Phoenix Reisen, vägledde gästerna när de anlände till Borgholm.Foto: Alexander Jensen

M/S Albatross har varit här tidigare och det är lugnet som är eftertraktat.

– Programmen är väldigt uppstyrda på andra platser med olika guidningar och sevärdheter. Här får besökarna möjlighet att strosa runt i staden på egen hand eller följa med bussen till Solliden, säger reseledaren Frank.

– Jag tror att bolaget vill komma hit för att det är en intressant och fint plats. Redan när jag kom i land kändes det väldigt bra, det är lugnt och skönt. Jag tror att gästerna kommer känna samma sak, säger reseledaren Kiona.

Reseledaren Kiona välkomnar några av besökarna till Borgholm och förklarar vad som finns att göra.
Reseledaren Kiona välkomnar några av besökarna till Borgholm och förklarar vad som finns att göra.Foto: Alexander Jensen

Fartyget M/S Albatross är mycket känt i Tyskland då den framgångsrika dokusåpa-serien ”Verrückt Nach Meer” (på svenska: Kan inte få nog av havet) spelas in där. Hittills har åtta säsonger gjorts och avsnitten ses av 2 miljoner tyskar. En av profilerna i serien är Kiona.

– Det är ett jättebra program. De filmar vårt arbete, besökarna, händelser och evenemang ombord men också utflykterna på land.

Hur är det att se sig själv på tv?

– Det är jättebra och roligt men ibland är det lite chockerande då man tänker att: ”sa jag verkligen det där?” men det gjorde jag, det finns ju på film.

Klockan 13.00 lämnade fartyget Borgholm för vidare färd till Kiel.

Den 2 juli kommer nästa kryssningsbesök.

Fartyget M/S Albatros ankrade upp på redden utanför Borgholm och med tenderbåtar anlände  besökarna till Borgholm.
Fartyget M/S Albatros ankrade upp på redden utanför Borgholm och med tenderbåtar anlände besökarna till Borgholm.Foto: Alexander Jensen
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.