Annons

Krönika: ”För en öländsk gubbe är varje millimeter viktig!”

I torsdags morse hade Ottenby fått 80 millimeter, medan vi hemma på gatan i Färjestaden fått 23. Det är ovärderlig fakta att ha i ryggen när man ger sig ut för att skördefest.
Publicerad 1 oktober 2022 • Uppdaterad 2 oktober 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ett öländskt väderfenomen? Alla öländska män som närmar sig 50 MÅSTE ha en regnmätare. ”Varje millimeter är viktig”, konstateras det i veckans krönika.
Ett öländskt väderfenomen? Alla öländska män som närmar sig 50 MÅSTE ha en regnmätare. ”Varje millimeter är viktig”, konstateras det i veckans krönika.Foto: Peter Boström

Det händer något med människan när den närmar sig 50. Jo, rent kroppsligt så börjar det bli längre ner till tårna och varje kanelbulle tar ungefär återstoden av livet att försöka förbränna.

Om jag ska generalisera så handlar det om gubbar som passerat 40 och med detta fått en oerhörd fascination för millimetrar.

Annons

Jag talar om vattenmätaren. Universalnyckeln nummer ett för alla husägare. Den som öppnar alla samtal i hela världen.

”Vi hade 17 millimeter. Hur mycket hade ni?”

”2018 var till och med regnmätarna en öländsk valfråga.”

Fram till 40-årsåldern är samma regnmätare totalt ointressant. Det är inget som får tonårsbarnen att öppna upp sig. Efter 50 står en ”mindre” väderstation högst på önskelistan, alltså en sådan som kan mäta hela norra Europas väder samtidigt och som SMHI knappt ens har råd att önska sig.

”Vi fick åtta millimeter i natt!”

”So what…”, svarar 16-åringen och tar på sig de där nikeskorna som lär bli blöta innan han ens hunnit kliva ut på farstubron.

Möjligtvis, möjligtvis är barnen något litet trötta på de där pappaskämten som han alltid drar när frågan kommer upp om det ska regna något under dagen:

”Näe, inte ett dugg!”

2018 var till och med regnmätarna en öländsk valfråga. Centern på Öland gick till val med löfte om att se till så att SMHI:s väderprognoser skulle bli bättre. 2022 gjorde man det inte. Jag säger inte att det hade en avgörande betydelse för att valresultatet för partiet blev sämre 2022. Men i en jämn valrörelse kan millimeter hit eller dit vara av stor betydelse!

Vanligtvis brukar man försöka muntra upp människor som haft det tufft, i exempelvis valrörelser, med att ”efter regn kommer solsken”.

Men det är inget som går hem hos öländska gubbar. För solsken går ju för tusan inte att mäta i millimeter!

Annons

** Alla som stod på Rällavallen när skördefestinvigaren talade om att Ölands jordbruk omfattar 54 000 fotbollsplaner tänkte ju tanken, att efter Högsrums säsong kanske det blir jordbruk på 54 001 planer...

** Polisen kommer ingen vart med utredningen av de positiva drogtesterna på gruppboendet. Någonting om att till och med arbetsbelastningen är hög.

** Jag har gått omkring hela veckan och undrat varför Mörbylånga kommun gjort reklam för Corvette. Men så handlade allting om kovett!

** Hur mycket är den där insamlingen till en luftvärnskanon i Mörbylånga kommun uppe i nu?

** I helgen är vi med en stridsvagn på Öland. Så starkt försvar har vi inte haft på ön sedan natten innan någon glömde låsa Sandby borg!

** Ölandsbladet fick i veckan med rätta kritik för rubriken: ”Polisens (oväntade?) resultat: Alla var nyktra på norra Öland”. Den bygger ju på förutfattade meningar. Om att polisen skulle ha hittat till norra Öland.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons